לייזר לטיפול ברקמות רכות

השימוש בלייזר הפך בשני העשורים האחרונים לנפוץ מתמיד. הלייזר מוכר במיוחד ככלי לטיפול אסתטי, בין היתר למטרות כמו הסרת שיער והסרת קעקועים. עם זאת, בשנים האחרונות בזכות פיתוחים חדשים נכנס הלייזר גם ככלי עזר טיפולי ברפואת שיניים וברפואת כאב. מהם השימושים השונים בלייזר ברפואת שיניים? וכיצד הוא מסייע בהקלה על כאב?

במאמר זה תמצאו את כל המידע החשוב בנושא.

תמונה תיאורית למרפאת שיניים

מהו מכשור לייזר?

לייזר הוא מכשיר הפולט קרני אור באורך אחיד וממוקד (קוהרנטי ומונוכרומטי), כאשר את עוצמת קרן הלייזר יקבע אורך גל האור הנפלט מהמכשיר בנוסף לסוג הלייזר (לייזר גז, לייזר מצב מוצק, לייזר דיודה), לכמות האנרגיה המשוקעת, לגודל אלומת הלייזר ולפרמטרים נוספים.

אנרגיית האור של קרן הלייזר מקיימת 2 אינטראקציות עיקריות עם רקמות הגוף, אשר מייצרות השפעות טיפוליות שונות. הראשונה היא העברה (transmission), בה אנרגיית האור חודרת לעומק הרקמה, או ספיגה (absorption) בה אנרגית האור נספגת ברקמה בספיגה ישירה ושטחית יותר. סוג האינטראקציה תלוי באורך גל האור, משך החשיפה לקרן הלייזר, עוצמת קרן הלייזר, רציפות שטף האנרגיה – אנרגיה רציפה או בפולסים, הספק המכשיר ועוד.

לכל אורך גל יש ספיגה בחומר אחר כגון ספיגה במים, במלנין, בהמוגלובין, בהידרוקסיאפטיט ועוד. תכונות אלו ונוספות יקבעו את השפעת אלומת הלייזר על הרקמה. ככל שמדובר בעוצמה גבוהה יותר ובאורך גל ארוך יותר כך קרן הלייזר חודרת לעומק רקמה (העברה transmission), ויש לה יכולת  לבצע פעולות פולשניות כדוגמת חיתוך רקמות. לעמת זאת, כלל שעצמת הלייזר חלשה יותר ואורך הגל קצר יותר, כך היא מתאימה יותר לעידוד תהליכי ריפוי והחלמה (ספיגה absorption).

כיום ניתן לחלק את מכשור הלייזר לשתי קטגוריות עיקריות: טיפול ברקמות קשות כדוגמת עצמות ושיניים, וטיפול ברקמות רכות.

מכשיר הלייזר בנוי מיחידה המייצרת את קרני הלייזר ומסיב אופטי המסתיים בטיפ פעיל דק בעובי של 200-400 מיקרון. הרופא מקרין את הרקמה בהתאם לטיפול אותו הוא מעוניין לבצע. אלומת קרן הלייזר אינה נראית לעין, אך היא אינה בריאה לעיניים ולכן על הצוות המטפל ועל המטופל לחבוש משקפי מגן בעת הטיפול.

טיפול ברקמות רכות

הלייזר משמש את רופאי השיניים עבור טיפול רקמות רכות, במספר דרכים:

טיפול בכאב ברקמות רכות

טיפול בלייזר ידוע כמזרז ריפוי ומפחית כאב. לכן, טיפול זה מתאים במיוחד להפחתת כאב במטופלים הסובלים מכאב כרוני בשל תסמונת הפה השורף, וכן בהפחתת כאב כרוני במפרקי הלסת.

במקרים אלו, ישנו צורך בסדרה של מספר טיפולים על מנת להגיע לתוצאה משמעותית. לרוב, הרופא ימליץ להתחיל בסדרה של ארבעה טיפולים, ולאחריה אם מושגת הטבה בכאב, ניתן להמשיך למספר טיפולים נוספים לפי הצורך. סקירת מחקרים שפורסמה בשנת 2023 מצאה שטיפול בלייזר בעצימות נמוכה בכאב שנגרם מתסמונת הפה השורף משפר את התסמינים ואת איכות החיים של הסובלים מהתסמונת.

 למרבה הצער, ישנם מטופלים שטיפול בלייזר אינם יעיל עבורם בהפחתת כאב, הסיבה לכך עדיין אינה ידועה.

 

כמו כן, הלייזר מסייע בהפחתת כאב ובמניעה של נגעי הרפס, ובהפחתת כאב וקיצור משך ההחלמה מפצעי אפטות. כך, סקירה שפורסמה בשנת 2019 מצאה ששימוש בלייזר יעיל לטיפול באפטות.

כיצד הלייזר מזרז תהליכי ריפוי בגוף?

בתאי הגוף מצוי אברון חשוב ששמו המיטוכונדריה. לאברון זה תפקידים רבים אך העיקרי והחשוב ביותר הנו ייצור אנרגיה בתהליך הנשימה התאית. בתהליך זה אשר מתרחש במיטוכנדריה, מופקות  מולקולות אנרגיה הנקראות ATP  ( Adenosine  Triphosphate) כתוצאה מפירוק חומרי מזון כגון גלוקוז.

אלומת אור הלייזר גורמת להכפלה של כמות המיטוכונדריות בתאי הגוף, שבתורה מובילה לייצור רב יותר של אנרגיה לתאים. אנרגיה זו חשובה ביותר לחילוף החומרים בתאים, כלומר לתהליכים של פירוק ובניה, ולכן חיונית לתהליכי ריפוי והחלמה.

בנוסף, הלייזר מגביר את זרימת הדם בגוף, שבתורה מביאה להעברה טובה יותר של מזון וחמצן לרקמות ואף לסילוק פסולת. השפעות אלו של הלייזר, הגברת ייצור האנרגיה התוך תאית והגברת זרימת הדם, פועלות יחדיו באפקט סינרגטי לזירוז החלמה וריפוי, ולהפחתת כאב.

חיתוך רקמות רכות

מכשור זה מיועד לביצוע חתך ברקמות רכות – חניכיים, ריריות לחיים ועוד, ולמעשה מחליף את סכין המנתחים. שימוש במכשור מתאים כאשר יש צורך בטיפול בעודף חניכיים (היפרפלזיה), לקיחת ביופסיה, טיפול בלשון קשורה בתינוקות ובילדים (פרנקטומי), חשיפות של שתלים דנטליים ועוד. סקירת מחקרים שפורסמה בשנת 2023, מצאה שמטופלים סבלו מפחות כאב לאחר ניתוחי חניכיים בהם נעשה שימוש בלייזר לחיתוך רקמות רכות, לעומת ניתוחים שבהם בוצע חיתוך בסכין מנתחים.

טיפול בפיגמנטציה ברקמות רכות

קרן הלייזר נספגת בפיגמנט העור שלנו, ולכן מתאימה גם לטיפול בפיגמנטציה בחניכיים, בשפתיים, בריריות הלחיים ובפה.

טיפול אנטי-בקטריאלי

לקרן הלייזר יש אפקט אנטי- בקטריאלי ולכן אפשר להשתמש בו גם לצורך חיטוי. כך לדוגמא,  בטיפולי שורש ניתן להשתמש בלייזר לחיטוי תעלות השורש בטרם איטום התעלות. גם במצבים בהם קיימת דלקת חניכיים עם "כיסים" בחניכיים, קרן הלייזר יעילה בחיטוי הכיסים הקיימים. מחקר שתוצאותיו פורסמו בשנת 2019, מצא ששילוב לייזר לצד ניקוי שיננית בטיפולי חניכיים, יעיל יותר לעומת ניקוי שיננית בלבד.

הפחתת דימום

שימוש בלייזר מסייע לרופאי השיניים בהפחתה ואף בעצירה של הדימום בניתוחי פה ולסת.

הפחתה ומניעת רגישות שיניים לקור

אנשים רבים סובלים מרגישות לקור בשיניהם עקב חשיפות צוואר השן. באזורי צוואר השן מצויים קצוות עצבים ולכן חשיפה שלהם לחל הפה, בעיקר בעקבות נסיגת חניכיים או עקב צחצוח שיניים חזק מידי, גורמת לכאב בגירוי לשינויי טמפרטורה ולעיתים גם במגע. אלומת לייזר באורך ובעוצמה המתאימים  מסוגלת ליצור חסימה ואיטום בצווארי השיניים החשופים ולהפחית או אף למנוע לחלוטין את הכאב.

הבהרת שיניים בעזרת לייזר

ניתן להיעזר במכשיר הלייזר לצורך הבהרת שיניים ("הלבנת" שיניים). תהליך הבהרת השיניים מתבצע בעזרת חומרי חמצון כגון קרבומיד פראוקסיד או מי חמצן אותם יש לשפעל (לאקטב). קרני הלייזר משפעלים בצורה יעילה ביותר את חומרי ההבהרה ולכן מסיעים מאוד לקבלת הבהרת שיניים מיטבית תוך זמן קצר יותר מאשר בשיטות אחרות ובפחות רגישות.   לסיכום, לייזר יעיל בטיפול בכאב ברקמות רכות, וכן יש לו מגוון רחב של שימושים אחרים בטיפול ברקמות רכות.
Call Now Button