ברוקסיזם

שחיקת שיניים (grinding או Bruxism) והידוק שיניים clenching)) הן תופעות שמופיעות לרוב בזמן השינה, בד"כ במהלך שלב 2 של שנת ה Non Rapid Eye Movement  (NREM), שהוא שלב המעבר בין השינה הקלה לשינה העמוקה.

על פי סקירת ספרות שפורסמה בשנת 2013, כ- 8%-31.4% אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מברוקסיזם לילי (יש לציין שמאמר זה לא נערך בישראל, בה ההערכה היא שהאחוזים גבוהים אף יותר).

לרוב, האדם הסובל מהבעיה אינו מודע לכך, אך ישנן מספר תסמינים שיכולים להעיד על קיומה של הבעיה. אבחון וטיפול בבעיה חשובים על מנת למנוע פגיעה בלתי הפיכה בשיניים.

במאמר זה ריכזנו עבורכם מידע על הגורמים לשחיקת שיניים, התסמינים, אופן האבחון ואפשרויות הטיפול השונות בבעיה.

ברוקסיזם תמונה תיאורית

מה ההבדל בין שחיקת שיניים להידוק שיניים?

בעוד הידוק שיניים מתבטאת בהידוק הלסתות ונעילה שלהן, שחיקת שיניים מתבטאת גם בהזזה של הלסת התחתונה מצד לצד, המובילה לשפשוף של השיניים זו בזו ולשחיקה שלהם.

בעיות אלו מופיעות ברוב המקרים בזמן השינה, אך לעתים יופיעו גם בזמן הערות. במקרים אלו הטיפול בבעיה יהיה שונה מחריקת שיניים והידוק שיניים המופיעות בשינה. 

מהם הגורמים לשחיקת שיניים?

ישנם מספר גורמים לשחיקת שיניים:

  • סטרס – זוהי הסיבה העיקרית לשחיקת שיניים. אנשים שסובלים מלחץ עלולים לשחוק שיניים, כאשר הבעיה מתגברת בתקופות שבהם רמת הסטרס גבוהה. עם זאת, חשוב להדגיש שלא כל אדם יבטא מצבי לחץ בשחיקת שיניים.
  • הפרעות במנשך – יחס סגירת שיניים לא תקין, שמוביל לסגירה לא אידאלית של הלסתות מהווה גם הוא גורם לשחיקת שיניים.
  • הפרעות שינה – אנשים שסובלים מהפרעות שינה כמו דום נשימה בשינה, לעתים יסבלו גם משחיקת שיניים.
  • תופעות לוואי של תרופות – תרופות שונות, כדוגמת תרופות פסיכיאטריות לטיפול בדכאון וחרדה, עלולות להוביל לשחיקת שיניים בשינה.
  • קפאין ואלכוהול – צריכת קפאין ואלכוהול לפני שינה מעלה את הסיכון לשחיקת שיניים.
  • תורשה – לשחיקת שיניים ישנו מרכיב גנטי.

חשוב לציין שברוקסיזם יכול להופיע גם בגילאי הילדות. כך, סקירה שפורסמה בשנת 2021 מעלה שכ- 13% – 49% מהילדים סובלים מברוקסיזם. עם זאת, לרוב אין צורך בטיפול, והבעיה תחלוף מעצמה עם ההתבגרות.

מהם התסמינים של שחיקת שיניים?

שחיקת שיניים עלולה להתבטא במגוון אופנים:

  • כאב בשרירי הלעיסה – בעיקר עם ההתעוררות, אך גם במהלך היום. כאבים אלו יופיעו בעיקר בקרב אלו שמהדקים שיניים.
  • כאבי ראש ומיגרנות – הלחץ שמפעילים השרירים על הלסתות עלול להוביל להופעת כאבי ראש ומיגרנות, ובמיוחד בקרב מטופלים שמהדקים שיניים.
  • פגיעה במפרקי הלסת – עומס היתר שמופעל על המפרקים עלול להוביל לכאבי מפרקים ולנעילה של המפרק בפתיחת או בסגירת הפה.
  • שחיקת שיניים – שפשוף השיניים עלול להוביל לפגיעות שונות בשיניים עצמם, החל מאבדן גובה השן, דרך יצירת סדקים בשיניים, ועד לשבר בשן, או בשחזור (בסתימות ובכתרים).
  • שינוי במראה הפנים – לא פעם, אבדן של גובה השיניים מביא גם לאבדן גובה בחלק התחתון של הפנים, כך שיתקבל מראה של סנטר ולסת תחתונה קטנים יותר ולא פרופורציונליים ביחס לשאר חלקי הפנים.

כיצד מאבחנים שחיקת שיניים?

אבחון ברוקסיזם נעשה בבדיקה קלינית אצל רופא השיניים.

בבדיקה יבדוק הרופא את מידת ואופי שחיקת השיניים ודפוס השחיקה, ויבדוק אם קיימים סדקים או שברים בשיניים או בשחזורים קיימים.

כמו כן, הרופא ישאל אותך אם יש לך כאבי ראש ומיגרנות, כאבים בשרירי הלסת עם ההתעוררות, קושי בפתיחה ובסגירה של הפה, או תחושה של גיר על השיניים בבוקר. במצבים של שינה משותפת עם בן/ת זוג אפשר לשאול אותם האם שומעים רעשי שחיקת שיניים בלילה.

במקרים מסוימים, יתכן שיהיה צורך גם בביצוע בדיקת שינה במרפאת שינה להשלמת האבחון. בבדיקת השינה ניתן לנטר את פעילות שרירי הפנים ולבחון אם קיים הידוק או שחיקת שיניים.

כיצד מטפלים בשחיקת שיניים?

ניתן לחלק את הטיפול בשחיקת שיניים לטיפול בתסמינים, ולטיפול במקור הבעיה.

טיפול בתסמיני שחיקת שיניים

הטיפול המוביל והפופולארי ביותר בשחיקת שיניים הוא באמצעות סד לילה – מעין תבנית שמתלבשת על שיניי הלסת העליונה או התחתונה, ותפקידה להגן על השיניים מהשלכות השחיקה. הטיפול פחותמתאים למטופלים בעלי שיניים תותבות.

ישנם מספר סוגים של סדי לילה:

  • סד קשיח – סד עשוי אקריל, שמגן על השיניים ומשמש לאיזון המנשך ולפיזור העומס על שיניי הלסת. לסד הקשיח עמידות גבוהה והוא אינו לא נשחק בקלות. עם זאת, בשל היותו קשיח הוא עלול להיות לא נוח לחלק מהמטופלים, ודורש הסתגלות של מספר ימים.
    סקירת ספרות שפורסמה ב-2007 מצאה שאחוזי ההצלחה של סד לילה קשיח במניעת נזק לשיניים עומדים על 80%-90%, כתלות בשימוש בו.
  • סד רך – סד עשוי סיליקון, שמגן על השיניים בפני שחיקה. הוא אמנם נעים יותר, אך אינו מתאים למטופלים הסובלים משחיקה משמעותית, כיוון שנשחק במהירות גדולה יחסית ולכן יהיה צורך להחליפו בתכיפות גבוהה.
  • סד משולב – סד שבחלקו החיצוני קשה, ובחלקו הפנימי רך, ולכן קל יותר להסתגלות ונעים יותר לשימוש.
  • NTI(Nociceptive Trigeminal Inhibition) – סד לילה קשיח שמולבש רק על שתי השיניים הקדמיות בלסת העליונה. הסד פועל למניעת מגע בין השיניים האחוריות ובכך מפחית את הפעילות של שרירי הלעיסה. זהו גם הסד המועדף למטופלים שסובלים מהידוק שיניים. זאת, מכיוון שלעתים שימוש בסדי לילה אחרים עלולים להגביר את הפעילות של שרירי הלסת. סד זה מונע את המגע בין שיניי הלסת התחתונה והעליונה ולכן מתאים במיוחד למטופלים שמהדקים שיניים. סקירת מחקרים שפורסם בשנת 2008 מצא ששימוש בסד לילה מסוג  NTI יעיל בכ 70%-90% מהמטופלים הסובלים מכאבי שרירים
  • הזרקת בוטוקס לשרירי הלעיסה – בוטוקס פועל להרפיית שרירים, והזרקה שלו אל השריר תוביל להפחתה בהידוק ובשחיקת שיניים. טיפול זה מתאים למטופלים שהתנסו בסד לילה ללא הצלחה. בנוסף, הבוטוקס מספק מענה גם מבחינה אסתטית, מכיוון שהוא מוביל לעידון מראה השרירים המנופח בצדי הפנים. חסרונו של הטיפול טמון בעלויות היקרות יחסית שלו, ובעובדה שיעילות הטיפול נמשכת מספר חודשים בלבד ולאחר מכן יש לחזור עליו.

טיפול בגורם לשחיקת שיניים

  • יישור שיניים – כאשר הסיבה לשחיקת שיניים היא מנשך לא תקין, לעתים יישור שיניים יביא לאיזון המנשך ולהעלמת השחיקה.
  • הפחתה של מתח נפשי – כאשר הגורם לשחיקת השיניים הוא סטרס, אפשר ואף מומלץ לטפל בכך. ישנן מגוון דרכים לטיפול במצבי לחץ, ביניהן פסיכותרפיה, טיפול התנהגותי- קוגניטיבי (CBT), מדיטציות, ביופידבק וכן שימוש בתרופות לטיפול בחרדה.
  • שינוי בתרופות – במידה והגורם לשחיקת שיניים הוא שימוש בתרופות מסוימות, אפשר לפנות לרופא המטפל ולהתייעץ עמו באשר לאפשרות לשינוי התרופות.

על מיגרנות ושחיקת שיניים

קיים קשר בין כאבי ראש לבין ברוקסיזם: מחקר שפורסם בשנת 2017 מצא שכ- 40%-60% מהסובלים מברוקסיזם יסבלו מכאבי ראש ומיגרנות.

בהתאם לכך, לא פעם מטופלים מגיעים אליי כשהם סובלים מכאבים בשרירי הלעיסה וכן ממיגרנות או כאבי ראש כרוניים.

לאחר התאמת הטיפול הנכון עבורכם, הם משתפים כי גם כאבי הראש והמיגרנות נפסקו. לכן, טיפול נכון בשחיקת שיניים יכול לתפקד לא פעם גם כטיפול יעיל לכאבי ראש ומיגרנות.

האם אפשר למנוע שחיקת שיניים?

כאמור, ישנם מגוון גורמים לשחיקת שיניים, ולצערנו אין ביכולתנו למנוע לחלוטין את הבעיה.

עם זאת, אפשר להקטין את הסיכון לשחיקת שיניים ולהפחית את הופעתה, באמצעות שמירה על אורח חיים נכון, הפחתה של מתח נפשי, וכן הימנעות מצריכת קפאין ואלכוהול כ-4 שעות לפני שעת השינה.

Call Now Button