ליכן פלאנוס (Lichen planus), הוא בשמה העברי ילפת שטוחה, היא מחלה כרונית של העור ולעתים מערבת גם את ריריות הפה.
המחלה יכולה להופיע בדרגות חומרה שונות, ולהתבטא בתקופות סוערות ובהפוגות. מהם הגורמים למחלה? באילו תסמינים היא מתבטאת? כיצד מאבחנים את המחלה ומהן דרכי הטיפול בה? במאמר זה תמצאו מידע חשוב אודות ליכן פלאנוס.

אודות ליכן פלאנוס
ליכן פלאנוס היא מחלת עור נפוצה יחסית. עם זאת, רבים אינם מכירים את המחלה, ולעתים אף אלו הסובלים ממנה אינם מאובחנים. על פי סקירת ספרות שפורסמה בשנת 2021, שכיחות המחלה עולה מגילאי 40 ומעלה, אך יכולה להופיע גם בגילאים צעירים יותר. כמו כן, שכיחות המחלה עם תסמינים בפה עומדת על 1.01%.
המחלה מתבטאת בתסמינים באזורים שונים בעור, וכן בריריות הפה, והיא אינה מדבקת.
מהם תסמיני המחלה?
ליכן פלאנוס מתבטאת במגוון תסמינים – בעור, על גבי הציפורניים ובריריות הפה. חשוב להדגיש שהמחלה מתאפיינת בתקופות של רגיעה, ובתקופות סוערות יותר, ותסמיני המחלה יכולים להתבטא בכל פעם במיקום ובצורה אחרת, באותו אדם.
תסמינים בעור
תסמיני המחלה יכולים להופיע בגפיים- בעיקר בפרקי כפות הידיים, בשוקיים ובקרסוליים, וכן באיברי המין. התסמינים באזורים אלו נראים כפריחה של נגעים קטנים, שטוחים או בולטים, אדומים ומגרדים, לעתים יופיעו קווים אדומים בתגובה ללחץ פיזי שנגרם לעור.
תסמינים בצורת נגעים יכולים להופיע גם בקרקפת.
תסמינים בציפורניים
תסמינים בציפורניים ייראו כמעין שקעים או חריצים בציפורניים.
תסמינים בחלל הפה
נהוג לחלק את תסמיני המחלה בפה למספר סוגים:
- הצורה הרטיקולרית – תסמינים אלו מאפיינים את הצורה השקטה והיותר נפוצה של המחלה. מדובר בתסמינים שנראים כמו קווים או רשת בצבע לבן על גבי ריריות הלחיים (נקראות גם wickham's striae) בריריות השפתיים, בלשון ובחך הרך. התסמינים יכולים לכלול גם מראה שדומה לדלקת חניכיים. בנוסף, יכולים להופיע נגעים לבנים או אדומים בחלל הפה.
- הצורה ארוזיבית – תסמינים אלו מהווים ביטוי למחלה סוערת יותר, וכוללים נגעים אדומים וכואבים או אף שורפים, עם או ללא כיבים בחלל הפה. כאשר קיימים כיבים בפה, הם נותרים בפה למשך זמן ארוך ואינם מחלימים.
- שלפוחיות – זוהי צורת ביטוי נדירה יותר של המחלה, בה מופיעות שלפוחיות מלאות נוזל בחלל הפה, שמתפוצצות והופכות לכיבים בפה.
מהם הגורמים למחלה?
ליכן פלאנוס היא מחלה אימונולוגית – הקשורה למערכת החיסון, כאשר תאי מערכת החיסון מזהים רכיבים מסוימים בעור ובריריות הפה כאויבים ותוקפים אותם.
עם זאת, כיום טרם זוהה הגורם שמוביל לפעילות זו של מערכת החיסון. ישנה השערה שיש נטייה גנטית למחלה, וכן שגורמים סביבתיים שונים עלולים להשפיע על התפרצותה.
בנוסף, נראה שקיים קשר בין מתח נפשי לבין התפרצות המחלה.
ישנה דעה רווחת ששילוב מסוים של תרופות מטבוליות למחלות כרוניות כדוגמת סוכרת, יתר לחץ דם וכולסטרול עלול להוביל להתפרצות המחלה. עם זאת, כיום אין סימוכין לכך.
כיצד מאבחנים ליכן פלאנוס?
אבחון הנעשה באמצעות אבחנה קלינית בשילוב ביופסיה.
במרפאה מומחה לרפואת הפה יבחן את התסמינים הקיימים בחלל הפה – האם קיימים תסמינים דמויי קווים או רשת לבנה בשני צדי של הפה.
לאחר מכן תלקח ביופסיה מאחד הנגעים בפה ותשלח למעבדה.
ישנה חשיבות גדולה לשילוב בין התמונה הקלינית לבין הביופסיה באבחון המחלה. זאת, מכיוון שלא פעם תוצאת הביופסיה יכולה להידמות לליכן פלאנוס, כאשר בפועל מדובר בבעיה רפואית אחרת.
במקרים מסוימים ייתכן שהרופא יבקש לבצע בדיקות מסוימות כדי לשלול את קיומן של מחלות או בעיות רפואיות אחרות, ביניהן אלרגיה.
מהן אפשרויות הטיפול בליכן פלאנוס?
כיום אין טיפול שמביא לריפוי מהמחלה.
במקרים קלים של המחלה לא נדרש טיפול. במקרים שבהם התסמינים כרוכים בכאב או בתחושת שריפה, ניתן להציע טיפול להקלה בתסמינים. אפשרויות הטיפול כוללות:
- תכשירים סטריאודליים – זהו הקו הראשון לטיפול, הכולל משחות או שטיפות פה הכוללים סטרואידים.
- תרופות להחלשת התגובה החיסונית – זהו הקו הטיפולי השני, והוא כולל משחות או כדורים לבליעה שמחלישים את פעילות מערכת החיסון.
- סטרואידים בזריקה או בכדורים – כאשר אפשרויות הטיפול האחרות לא הביאו להטבה משמעותית, ניתן להציע סטרואידים בכדורים או בזריקה.
טיפולים אלטרנטיביים
ישנם מספר טיפולים אלטרנטיביים שנמצאים כיום בשימוש לטיפול בתסמיני המחלה:
- פוטותרפיה – טיפול באור יכול לסייע במקרים בהם תסמיני המחלה מופיעים על גבי העור.
- טיפול בלייזר רך – סקירת ספרות שפורסמה בשנת 2020 מצאה שטיפול בלייזר רך יעיל בהפחתת כאב הנגרם מתסמיני המחלה.
- חומרים טבעיים – סקירה של הטיפולים במחלה, שפורסמה בשנת 2024, מזכירה גם טיפולים אלטרנטיביים כדוגמת כורכומין, אלוורה, ויטמיני A, D, C ו-E ועוד. סקירה שבחנה את האפקטיביות של טיפולים אלטרנטיביים מחומרים טבעיים, העלתה תוצאות שאינן חד משמעיות, כך שלעתים הצביעו על יעילות דומה לטיפולים הקונבנציונליים.
סיבוכים וסיכונים של המחלה
ללא טיפול, איכות החיים של הסובלים מהמחלה יכולה להיפגע באופן משמעותי. כך לדוגמא, הגרד ותחושת הכאב והשריפה עלולים להוביל לפגיעה בתפקוד היום-יומי ואף להדיר שינה.
מטופלים שסובלים מתסמיני המחלה באברי המין עלולים לסבול מכאב בקיום יחסי מין.
הכיבים שנוצרים לעתים על גבי העור ובחלל הפה, עלולים להוות כר פורה לחדירת חיידקים ומזהמים שונים, ולהוביל להתפתחות של זיהומים מקומיים.
כמו כן, המחלה מעלה במידה מועטה את הסיכון לפתח סרטן הפה. זאת, מכיוון שהדלקת לה גורמת המחלה מהווה גם גורם סיכון להתפתחות סרטן. סקירת ספרות שפורסמה בשנת 2019 מצאה שהשכיחות שבה נגעי המחלה הופכים לסרטניים עומדת על 1.14%
החיים לצד ליכן פלאנוס
- באמצעות טיפול נכון, אפשר לנהל אורח חיים פעיל באיכות חיים טובה יחסית לצד המחלה.
- ישנה חשיבות למעקב לפחות אחת לשנה ועד אחת לרבעון, בהתאם להנחיית הרופא, לצורך איתור מוקדם של בעיות רפואיות שונות וביניהן סרטן הפה.
- לחץ נפשי הוא אחד הגורמים המובילים להתפרצות המחלה, ולכן חשוב להקפיד על הפחתת סטרס ככל שניתן.
- לסובלים מהמחלה חשוב להימנע מעישון ומאלכוהול, כיוון שאלו מהווים גורמי סיכון להתפתחות סרטן הפה.
לפעמים זה רק נראה כמו ליכן פלאנוס...
ישנם מספר מקרים ומצבים רפואיים שעלולים להוביל להופעת תסמינים הדומים לאלו שקיימים בקרב הסובלים מהמחלה, כאשר למעשה לא מדובר בליכן פלאנוס. הנה כמה מהם:
- אלרגיה למתכות – אלרגיה לסתימות אמלגם יכולה להוביל להתפתחות נגעים אדומים בפה שדומים לנגעים המופיעים בקרב הסובלים מליכן פלאנוס, כאשר למעשה מדובר בתגובה אלרגית.
- תופעות לוואי של תרופות – ישנם טיפולים כדוגמת תרופות ליתר לחץ דם, שעלולים להוביל לתופעות לוואי בפה הדומות לתסמינים של ליכן פלאנוס.
- השתלת מח עצם – לעתים אנשים שעברו השתלת מח עצם וקיבלו טיפולים שהחלישו את מערכת החיסון, עלולים לפתח תגובות דלקתיות בפה שנראות כמו נגעים של ליכן פלאנוס. כיום כבר ידוע שהופעת תגובה כזו בעקבות השתלת מח עצם היא סימן לכך שההשתלה הצליחה.
- מחלות נוספות של ריריות מקבוצת פמפיגואידיות – עלולות גם הן להוביל לתסמינים שדומים לליכן פלאנוס.
- אדמנת רב-צורתית (אריטמה מולטיפורמה) – מחלה שנגרמת על ידי תגובה של מערכת החיסון לווירוסים, לחיידקים או לתרופות מסוימות, וכוללת תסמינים בעור ובריריות, הדומים לאלו של ליכן פלאנוס.
- פטרת – לעתים פטרת של העור, המופיעה כנגעים לבנים או אדומים בפה, יכולה להיראות כמו ליכן פלנוס.