יש לכם תחושה של עקצוצים או תחושת שריפה בלשון? אתם לא לבד.
עקצוצים בלשון היא תופעה שיכולה להיגרם ממגוון רב של סיבות וגורמים.
מהן הסיבות האפשריות לעקצוצים בלשון? מתי יש לפנות לרופא? כיצד מבוצעת האבחנה ומהם הטיפולים האפשריים? ריכזנו עבורכם את כל המידע בנושא.
גורמים שמקורם בפה
ישנן מגוון בעיות רפואיות בפה שקיומן עלול להוביל לתחושת עקצוץ או שריפה בלשון:
פטרת בפה
פטריית הקנדידה מהווה חלק מהפלורה הטבעית של הפה, אולם מצבים וסיבות שונות עשויים לגרום לשגשוג של הפטרייה בפה ולהיווצרות פטרת בפה (קנדידיאיזס). לדוגמא, נטילת אנטיביוטיקה רחבת טווח או שימוש בשטיפות מי פה אינטנסיביות עשויים להפחית את כמות החיידקים בפה ולגרום לזיהום של קנדידה בפה. דיכוי או חולשה של מערכת חיסון, לדוגמא עקב נטילת סטרואידים, עלולים להוביל לעליה ברמת הקנדידה בפה ולהתפתחות פטרת. פטרת יכולה להתבטא בתחושה של שריפה בפה ועקצוצים בלשון, אדמומיות בריריות בפה ו/או במעין כיסוי לבן בריריות הפה.
לשון גאוגרפית
מדובר בתופעה נפוצה יחסית המאופיינת בנגעים אדומים ולבנים בלשון אשר מוגדרים כווריאציה נורמלית. גבולות הנגעים מוגדרים היטב ומזכירים גבולות של מפה ומכאן שם הנגע. לשון גאוגרפית עלולה להתבטא בצריבה בלשון ותחושת שריפה באכילת מאכלים חמוצים או חריפים. יש לציין שנגעים אלו יכולים להופיע גם בריריות השפתיים והלחיים. טיפול בסטרואידים יכול לעזור בהפחתת התסמינים, אך אינו מביא לריפוי. יחד עם זאת, אם הנגעים אינם מפריעים הם אינם מצריכים טיפול ולמעשה אנשים רבים כלל לא מודעים לנוכחותם בפה.
הרפס
מחלה זו נגרמת על ידי וירוס ההרפס סימפלקס, ומתבטאת במחלה סוערת בה מופיעים פצעים רבים בחלל הפה. לאחר כשבועיים עד שלושה שבועות המחלה חולפת, אולם הווירוס נשאר רדום בגוף (לטנטי), ובמצבים שונים מתפרץ וגורם לנגעים בשפתיים, בחניכיים ובחך. נגעים אלו נקראים גם "פצעי חום" מכיוון שמופיעים לאחר מחלת חום שמחלישה את מערכת החיסון ומאפשרת לווירוס אפשרות לשגשג. בזמן המחלה הסוערת יכולים להופיע גם עקצוצים בלשון.
תגובות אלרגיות מקומיות בפה
תגובות אלרגיות בפה יכולות להגרם כתוצאה ממאכל שאנו אלרגיים אליו, ולעתים אף כתגובה אלרגית של הריריות למתכות שנמצאות בסתימות (בעיקר ניקל ואמלגם). תסמיני האלרגיה יכולים לכלול עקצוצים בלשון, רגישות, אדמומיות ו/או אזורים לבנים בחניכיים.
תסמונת הפה השורף
תסמונת הפה השורף היא הפרעה כרונית שעלולה להתבטא בתחושת כאב או שריפה בחלל הפה, יובש פה, אובדן טעם או שינויי טעם, ובהפרעות תחושה שונות כגון תחושות נמלול, עקצוץ, ירידה בתחושה ועוד.
סקירת ספרות שפורסמה ב-2014 מצאה שתסמיני התסמונת עלולים לכלול גירוד, חוסר תחושה, שינויים בטעם, יובש בפה, צריבה ועקצוץ שמופיעים בלשון או בריריות הפה.
הגורם לתסמונת הוא ככל הנראה תפקוד לקוי של מערכת העצבים, אך יש כאלו הסבורים שייתכן ומדובר בסיבות נפשיות.
הטיפול בתסמונת מתמקד בשיפור התסמינים במגוון דרכים, בין היתר באמצעות נטילת תוספי מזון, ותרופות פסיכיאטריות לטיפול במצבי חרדה או דכאון. סקירה שפורסמה בשנת 2017 בנושא מצאה שטיפול בגבאפנטין ו/או בתרופות פסיכיאטריות כגון תרופות מקבוצת ה SSRI (Selective serotonin reuptake inhibitor ) עשויים לעזור בהפחתת הסימפטומים. מידע נוסף על תסמונת הפה השורף אפשר למצוא כאן
אבנית
הצטברות של אבנית על גבי השיניים עלולה להוביל לגירוי בלשון ולתחושת עקצוצים.
מחלות כרוניות
סוכרת
סוכרת לא מאוזנת עלולה להוביל עם הזמן לפגיעה במערכת העצבים (נוירופאתיה), שעלולה להתבטא בהפרעות בתחושה שונות וביניהן בעקצוצים בלשון.
מחלות של מערכת העיכול
הפה הוא חלק בלתי נפרד ממערכת העיכול, ולכן מחלות במערכת העיכול כדוגמת קרוהן וצליאק עלולות להוביל לתסמינים שונים בפה, ביניהם כיבים בלשון ותחושה של עקצוצים או שריפה בלשון, בעיקר בתקופות בהן המחלה אינה מאוזנת.
מחלות אימונולוגיות
מחלות אימונולוגיות הן מחלות שנגרמות עקב הפרעה בפעילות מערכת החיסון אשר מחוללת את המחלה. קימות מחלות אימונולוגיות רבות אשר חלקן גם מערבות את הפה.
ליכן פלנוס
מחלת עור וריריות שעלולה להתבטא בפה ובעור, וכוללת תקופות סוערות ותקופות של הפוגה.
בפה יופיעו אזורים לבנים ואדומים בריריות הלחיים, בריריות השפתיים, על הלשון ובחניכיים, ובעור יופיעו נגעים בולטים אדומים או סגולים, כתמים קשקשים וקווים לבנים עדינים בעיקר בגפיים. איברים נוספים שיכולים להיות מעורבים הם הציפורניים, הקרקפת ואיברי מין.
אבחנה של ליכן פלנוס מתבססת על המצאות סימפטומים אופייניים, בשילוב עם ביופסיה התומכת באבחנה. הטיפול הנו בעיקר תרופתי, כגון משחות ושטיפות על בסיס סטרואידים ומתמקד בהפחתת הסימפטומים.
פמפיגוס וולגריס (pemphigus vulgaris)
מחלה אוטואימונית נדירה וקשה שגורמת לשלפוחיות ולכיבים בפה ובעור ולמגוון תסמינים ולכן לעיתים גם לעקצוצים בלשון. המחלה נפוצה יותר בקרב נשים יהודיות אשכנזיות בגילאי 50 ומעלה, ולא פעם יש צורך באשפוז בבית החולים לצורך טיפול בה.
לופוס (זאבת)
מחלה אימונולוגית קשה שמערבת את כל מערכות הגוף ועלולה להתבטא גם בפה ובלשון.
אריטמה מולטיפורמה
מחלה אימונולוגית סוערת שמופיעה בתגובה לתרופות מסוימות, או כתגובה לזיהום ויראלי (למשל הרפס) או חיידקי (לדוגמא מיקופלסמה פניאומוניה) המחלה מתבטאת בנגעים בשפתיים, בחלל הפה ובלשון ולרוב חולפת מאליה.
תסמונת סיוגרן
מחלה אימונולוגית שמתבטאת בעיקר ביובש בפה ובעיניים ובדלקת פרקים. יובש משמעותי בפה יכול להוביל בתורו לתחושת עקצוצים או שריפה בלשון. הטיפול במחלה נעשה באמצעות תרופות ראומטולוגיות, וטיפול ביובש בתרופות להגברת ייצור רוק בפה.
מחלות אונקולוגיות
סרטן הפה (squamous cell carcinoma)
סרטן הלשון
סרטן הלשון שייך למשפחת גידולי ראש צוואר. תסמיניו דומים לאלו של סרטן הפה ועלולים לכלול בליטה או כאב בצד הלשון שאינם חולפים, קושי בבליעה, נימול או עקצוצים בלשון.
גורמים נוספים לעקצוצים בלשון
הפרעות נוירולוגיות
לעתים הגורם לעקצוצים הוא בעיה, הפרעה או מחלה נוירולוגית, שגורמת לפגיעה בתפקוד מערכת העצבים.
הפרעת חרדה
מתח נפשי גבוה ומתמשך עלול להוביל למגוון תסמינים וביניהם לתחושה של עקצוצים או שריפה בלשון.
חוסר איזון הורמונלי
בעיות הורמונליות כדוגמת תפקוד לקוי של בלוטת התריס או רמות נמוכות של אסטרוגן בקרב נשים בגיל המעבר עלולות להוביל לתסמינים שונים, וביניהם עקצוצים בלשון.
חוסרים תזונתיים
חוסר בוויטמינים ובמינרליים כדוגמת B12 וחומצה פולית עלול להתבטא בעקצוצים בלשון. לא פעם, נטילת תרופות מסוימות (ביניהן תרופות למחלות פרקים) עלולות לגרום לירידה בכמות הוויטמינים והמינרליים בגוף, וכתוצאה מכך להוביל להופעת עקצוצים בלשון ומגוון תסמינים נוספים.
נטילת תרופות
ישנן תרופות מסוימות, כדוגמת תרופות לטיפול ביתר לחץ דם, תרופות מקבוצת חוסמי בטא ותרופות מקבוצת המשתנים, שעלולות להוביל לתופעות לוואי שונות, ובין היתר גם לעקצוצים בלשון.
צרבת
הופעת צרבת עלולה גם היא לגרום לתחושת שריפה בבסיס או בגוף הלשון.
כיצד ניתן לאבחן את הסיבה לעקצוצים בלשון?
אם אתם סובלים מתחושת עקצוצים או שריפה בלשון, יש לפנות לרופא השיניים. הרופא יבדוק את מצב הלשון וישאל אותך על התסמינים הקיימים, וכן האם קיימות מחלות רקע או תרופות קבועות. בהתאם לבדיקה יתכן שהרופא יפנה אתכם להמשך בירור רפואי, וכן לביצוע בדיקות דם (לדוגמא במקרה של צמחונות יש לשלול מצב של חוסרים תזונתיים), תרבית או ביופסיה לפי הצורך.
חשוב להדגיש שברוב המקרים הסיבה לעקצוצים בלשון היא פשוטה וברת טיפול.