ניתוחי חניכיים
שמירה על בריאות החניכיים והשיניים היא חיונית לקיום אורח חיים בריא. לעיתים למרבה הצער, מתפתחות מחלות ודלקות באזור החניכיים, הדורשות התערבות כירורגית לשם הטיפול בהן. למרבה המזל, ישנן כיום שיטות רבות לטיפול בבעיות חניכיים באמצעות ניתוח.
במאמר זה נלמד מהן מחלות חניכיים המובילות לצורך בניתוח, אילו ניתוחים יכולים לסייע, מהי מטרת הניתוחים הללו, במה כרוך תהליך ההחלמה מהניתוח, מהי עלותו ועוד.
מהי מטרתו של ניתוח החניכיים?
המטרה של ניתוחי חניכיים היא לסייע במצבים בהם נוצר תהליך דלקתי בחניכיים אשר הביא להרס של רקמות רכות ועצם באזור זה. לעיתים ידרשו ניתוחי חניכיים שמטרתם סילוק מוקדי זיהום, יצירת מתאר חניכיים בריא המאפשר תחזוקה שוטפת תקינה ובמקרים מסוימים בנייה מחדש של הרקמות אשר אבדו (רגנרציה).
במצבים בהם נוצר נזק חמור לחניכיים ולשיניים יהיה צורך בעקירות שיניים אבודות והחלפתן בשתלים דנטליים ובמקרים רבים גם לבניית עצם לתמיכה בשתלים.
ישנן מספר אפשרויות של ניתוחים לטיפול בנזקים של מחלת חניכיים, אשר יותאמו עבור המטופל בידי הרופא המטפל.
אם מחלת החניכיים או הדלקת טרם הובילו לנסיגת חניכיים או הרס של רקמות ועצם, ישנו סיכוי למנוע את הצורך בניתוח באמצעות שמירה על בריאות החניכיים.
להלן מס' המלצות לשמירה על בריאות החניכיים:
- צחצוח שיניים בצורה נכונה וקבועה, ללא הפעלת לחץ על החניכיים אשר עשוי להביא לפציעתן.
- מומלץ להימנע מעישון הפוגע ברקמות החניכיים ומחמיר את מחלת החניכיים.
- רצוי להימנע מצריכה מופרזת של מזון ומשקאות ממותקים.
- יש לגשת לטיפול להסרת אבנית אצל שיננית בכל 3-6 חודשים ולטיפול שגרתי אצל רופא שיניים פעם בשנה.
ישנם מקרים בהם ישנה נטייה גנטית או שינויים הורמונליים המשפיעים על בריאות החניכיים, אותם קשה למנוע.
אם אתם סובלים ממקרה מתקדם של מחלת חניכיים, אשר בו יש אובדן של עצם ונזק לרקמות הפה, לעיתים יהיה צורך בניתוח חניכיים לתיקון הנזק, שכן מדובר בנזק בלתי הפיך ללא התערבות כירורגית.
מהם הגורמים לבעיות בחניכיים הדורשים ניתוח?
ישנן מספר בעיות נפוצות בחניכיים אשר עשויות להוביל לצורך בטיפול כירורגי:
- נסיגת חניכיים – זהו מצב שבו החניכיים נסוגות מעל לשן. במקרה זה תיווצר אט אט חשיפה של שטח השן באופן המאפשר לחיידקים בפה להגיע לשטח גדול יותר מהשן ואף אל שורש השן. לרוב, הגורמים לנסיגת חניכיים יהיו מחלת חניכיים, פציעה של החניכיים בשל צחצוח אגרסיבי או עישון.
- דלקת חניכיים – מצב זה מתרחש כאשר ישנה נוכחות של חיידקים בחלל הפה אשר גורמת לתגובה של מערכת החיסון בגופנו. הסתיידות של רובד חיידקים זה מופיע לא פעם כהצטברות של אבנית. כאשר הגוף מנסה להשמיד את החיידקים הללו יכולה להיווצר דלקת כתגובה לכך, אשר יכולה לגרום לנפיחות ודימום בחניכיים ובסופו של דבר היא עשויה להוביל להופעה של מחלת חניכיים, שגורמת להרס רקמות החניכיים ועצמות הלסת.
- ניידות של השיניים – במקרים שבהם המטופל סובל ממחלת חניכיים, רקמות החניכיים אשר עוטפות את השיניים נהרסות. לעיתים הרס זה מביא לכך שהשיניים נותרות ללא תמיכה המקבעת אותן למקומן. כך נוצר מצב שבו השיניים הופכות ניידות, כלומר הן אינן יציבות במקומן אלא מתנדנדות. כאשר הרס הרקמה הוא מוחלט, המטופל יכול לאבד את שיניו לגמרי.
- כאשר מתוסף אובדן שיניים אחוריות למחלת חניכיים הכללית, נוצר עומס יתר על השיניים הנותרות, שגם כך סובלות מאובדן אחיזה ומניידות מוגברת, דבר המאיץ את המשך הפגיעה בחניכיים ולאובדן השיניים.
מהן אפשרויות הניתוח לטיפול בבעיות חניכיים?
כפי שציינו קודם לכן, ישנן מספר אפשרויות ניתוח לטיפול בבעיות חניכיים, כאשר כולן נועדו לסייע בתיקון של אובדן רקמות, בין אם מדובר ברקמות רכות, בעצם או בשיניים.
במקרים מסוימים יבוצעו ניתוחי חניכיים זעיר- פולשניים תוך שימוש במיקרוסקופ, המאפשרים ראות טובה יותר בצורה משמעותית של אזור ההשתלה, כך שניתן למנוע את תופעות הלוואי הבתר-ניתוחיות.
השתלת עצם בחניכיים היא פרוצדורה ניתוחית שמטרתה לשחזר את הרקמות הקשות התומכות בשיניים או בשתלים דנטלים.
את הניתוח מבצעים באמצעות השתלה של עצם אשר יכולה להגיע משלושה מקורות עיקריים:
1. שימוש בעצם של המטופל – במקרים בהם חוסר העצם אינו גדול ניתן לקצור עצם מאזורים שונים בלסת כגון מאזור הסנטר או מאזורים אחרים בלסת התחתונה. במקרים של חוסר עצם נרחב לעיתים יהיה צורך בקצירת עצם מאזור אחר בגוף, למשל מהירך ולשם כך יהיה צורך בניתוח בהרדמה כללית. מאחר ומדובר בעצם מגופו של המטופל, הסיכוי לדחיית השתל על ידי הגוף נמוך.
במהלך ניתוח ההשתלה יבצע הרופא חתך בחניכיים באזור ההשתלה ולאחר מכן יחדיר את העצם ויקבע אותה באמצעים שונים כגוון ממברנות ופיני עיגון. אחר כך הרופא יתפור את החתך בחניכיים ויידרש תהליך החלמה כדי לאפשר לעצם להיטמע באזור לפני השתלת השן.
2. עצם ממקור אדם – תחליף עצם זה יכול להגיע בתצורה של אבקה או בתצורה של בלוקים שאותם מייצרים לפי אזור ההשתלה. מקור עצם זה מגיע מגופם של תורמים, גם במקרה זה יוחדר תחליף העצם לאזור שבו נדרשת ההשתלה ויידרש תהליך החלמה שבו תתרחש היווצרות מחודשת של עצם באזור.
3. עצם מהחי – מקור תחליף עצם זה מעצם של בקר או חזיר. תחליף עצם זה פשוט וזמין ומכאן יתרונו, אולם מצריך זמן המתנה ארוך יחסית לצורך קליטתו, הטמעתו ושחלופו בעצם עצמית של המטופל.
ישנם מקרים שבהם תידרש השתלת חניכיים בעקבות נסיגת החניכיים מהשן. במהלך ניתוח נסיגת חניכיים ייקח הרופא המנתח פיסה של רקמת חניכיים בדר"כ מאזור החך. לאחר מכן אותה רקמה תחובר לאזור שבו דרושה ההשתלה באמצעות תפרים ואז יידרש זמן החלמה כדי לאפשר לרקמה להתאחות.
כיום ישנה שיטה חדשנית של תיקון נסיגת חניכיים ללא ניתוח שבו לא נעשה שימוש ברקמה מהמטופל כלל. תהליך זה נעשה באמצעות יצירה של חור קטן ביותר באזור שבו נדרש התיקון בחניכיים, המאפשר שחרור של רקמת החניכיים לצורך הטיפול. לאחר מכן יקבע הרופא את החניכיים בסיוע של רקמות חלבון אל המקום שבו התרחשה הנסיגה. אותה רקמת חלבון הנקראת קולגן, תוחדר אל החניכיים דרך החור אשר בוצע בתחילת התהליך. תהליך הטיפול הזה נעשה כולו תחת מיקרוסקופ המאפשר דיוק מופתי לכל אורך שלבי הטיפול.
מבין המטרות הנוספות של ניתוחי חניכיים ניתן למנות:
כיצד מתבצע התהליך של ניתוח חניכיים??
התהליך של ניתוח חניכיים נעשה באופן הבא:
ראשית תידרש הכנה מקדימה של המטופל שבה יבצע הרופא המטפל אבחון של מצב החניכיים. לאחר מכן יבוצעו כמובן בדיקות לבחינת מצב העצם בחניכיים כמו צילום שיניים או צילום פנורמי, כדי לבחון האם נדרשת השתלה ואם כן, איזו שיטה תהיה הטובה ביותר עבור המטופל.
- לפני הניתוח ינחה הרופא המנתח את המטופל כיצד יש להיערך – במקרים מסוימים יש צורך בהפסקה של נטילת תרופות מסוימות או בדיקות דם ועוד. אם ההליך דורש הרדמה מלאה, יצטרך המטופל לשהות בצום למשך פרק זמן מסוים לפני הניתוח.
- חלק מניתוחי החניכיים ידרשו מספר מפגשים, וחלק מהניתוחים כדוגמת ניתוח הרמת סינוס סגורה, ניתן יהיה לבצע במפגש אחד בלבד. לפני שיתחיל הרופא המנתח את התהליך של השתלת העצם או השתלת החניכיים יתבצע כמובן ניקוי מעמיק של אזור הניתוח, כדי להבטיח כי האזור יהיה סטרילי מחיידקים לשם מניעת זיהומים או דחיית שתלים.
- בתום הניתוח יקבל המטופל מהרופא הנחיות למשך ההחלמה ולהמשך טיפול אם ישנו כזה. בכל זמן שבו המטופל חש כי תהליך ההחלמה אינו מתרחש כראוי, מומלץ כי יפנה אל הרופא המנתח לייעוץ. כמו כן יידרש המנותח להישאר בהשגחה לאחר הניתוח ולהימנע מאכילה ושתייה במשך כשעתיים.
- במקרה שבו נעשה שימוש בתפרים בסיום הניתוח, יידרש המטופל להגיע להוצאת תפרים בידי הרופא המנתח לאחר כשבוע ממועד הניתוח. במהלך היממה הראשונה לאחר הניתוח עשוי להיות צורך בשימוש במשככי כאבים ותורגש רגישות מובהקת באזור זה. המטופל עשוי לחוש רגישות באזור שנותח גם במשך כחודש לאחר התהליך, אך מדובר בתחושה נורמלית אשר תחלוף מעצמה.
כיצד יש להתכונן לניתוח חניכיים?
לפני ניתוח חניכיים יש לעקוב אחר ההנחיות הבאות:
- לעיתים יש צורך בהפסקה של נטילת תרופות מסוימות, כמו תרופות מדללות דם או משככי כאבים, אשר עשויים להוביל לדימום מוגבר מהחניכיים במהלך הניתוח. בכל מקרה את הפסקת הטיפול התרופתי יש לבצע בייעוץ ותיאום עם רופא השיניים המטפל וזאת עקב חשש לחשיפת החולה לסיכונים הכרוכים בהפסקת התרופות. לדוגמא: חולים הסובלים מבעיות לב כמו פרפור עליות נוטלים תרופות נוגדות קרישה למניעת יצירת קרישי דם. הפסקת תרופות אלו עלולה לחשוף חולים אלו לסיבוכים חמורים המסכנים חיים כגון שבץ ודום לב. יש לציין שלמומחה לרפואת הפה הידע הנדרש לצורך ההחלטה איזה תרופות ניתן להפסיק ולצורך אילו פרוצדורות רפואיות.
- כאשר מדובר על ניתוח חניכיים לפני ואחרי מומלץ מאוד להפסיק לעשן, כדי שלא להחמיר את הנזק בחניכיים. רופא השיניים עשוי להנחות את המטופל לכל הפחות להימנע מעישון במשך היממה שלפני הניתוח, כמו גם להימנע מצריכת אלכוהול.
- נטילה של אנטיביוטיקה כדי להימנע מהסיכון של היווצרות זיהומים לאחר הניתוח.
- בניתוח הדורש הרדמה מלאה יתבקש המטופל להימנע מצריכת מזון ומשקאות שאינם מים, בשל ההרדמה. כמו כן יתבקש המטופל להגיע עם מלווה אשר יוכל להסיע אותו לביתו, משום שלאחר ההרדמה יש להימנע מנהיגה. במקרה של הרדמה חלקית ייתכן כי יומלץ על הגעה עם מלווה גם כן.
- יש לבצע צילומים לפני מועד הטיפול כדי שיוכל הרופא המנתח לבצע הערכה מדויקת יותר של המצב הקיים, דבר אשר עשוי להשפיע על מהלך הטיפול אשר תוכנן מבעוד מועד.
- יש לדווח לרופא המנתח על כל סוג של מצב רפואי כרוני כמו קרישיות יתר בדם, מחלות לב, סוכרת ועוד. צעד זה חשוב ביותר לשמירה על ביטחון המטופל במהלך התהליך כולו.
מהן ההנחיות למטופלים לאחר הניתוח בחניכיים?
- לאחר הניתוח יש לעקוב אחר ההנחיות הבאות:
- מומלץ להימנע מאכילה במשך כשעתיים לאחר הניתוח, עד אשר תחלוף השפעת ההרדמה.
- מומלץ להימנע מאכילה של מזון קשה וחם. ההמלצה היא להעדיף מאכלים רכים וקרים או פושרים.
- מומלץ לשתות שתייה קרה אשר תסייע בהרגעת מקום הניתוח. ביום שלאחר הניתוח ניתן לחזור לאכול מאכלים חמים ולשתות משקאות חמים.
- לאחר הניתוח חל איסור על עישון אשר עשוי לפגוע בתהליך החלמה תקין. מומלץ להימנע מעישון במשך מספר ימים לכל הפחות.
- לאחר ביצוע הרמות סינוס יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת, מטיסות וצלילות, אשר עשויים לפגום בתהליך ההחלמה עקב שינויי הלחצים המתפתחים בסינוסים ובדרכי הנשימה.
- חשוב להקפיד על מנוחה, שכן מדובר בתהליך פולשני אשר דורש מהגוף אנרגיה רבה לצורך החלמה.
- יש להימנע משטיפה של הפה ויריקה. הסיבה להמלצה זו היא שפעולות אלה מונעות תהליך תקין של קרישת דם, הן עשויות להוביל לדימום מוגבר אשר יכול לסכן את המטופל ולמנוע החלמה תקינה.
- יש לנטול תרופות משככות כאבים ואנטיביוטיקה לפי הוראות הרופא.
- ניתן לחזור לצחצח שיניים יום לאחר הניתוח כאשר יש לנקוט במשנה זהירות בעת צחצוח אזור הניתוח. יש לבצע גם שטיפות חיטוי אשר יסייעו בשמירת אזור הניתוח סטרילי ככל הניתן.
האם ישנם סיכונים בניתוחי חניכיים וכיצד ניתן להתמודד מולם?
כמו בכל פעולה כירורגית, גם בניתוח חניכיים עשויים לעלות סיכונים לאחר הניתוח. לפניכם הסיכונים האפשריים של ניתוח חניכיים וכיצד ניתן להתמודד עימם:
- דימום – ביום הראשון שלאחר הניתוח עשוי להופיע דימום באזור המנותח. אם מדובר בדימום מינורי ניתן להצמיד פיסת גזה לאזור הדימום כדי להפסיקו. ישנם מקרים חריגים שבהם יופיע דימום רב, במקרה שכזה מומלץ להתייעץ עם הרופא המנתח, שכן עשוי להידרש ניקוז של הדם.
- זיהום – במהלך ההכנה לניתוח ולאחריו יידרש המטופל לנטול אנטיביוטיקה כדי למנוע את האפשרות של זיהום. יחד עם זאת ייתכן כי בכל זאת יופיע זיהום קל, אשר יחלוף באמצעות האנטיביוטיקה. במקרים חריגים עלולים להתפתח זיהומים חריפים אשר עשוי לסכן את המטופל. במקרה שכזה יהיה צורך בפתיחה מחדש של אזור הניתוח ולחטא את כל האזור מחדש.
- תגובה אלרגית להרדמה – ישנם מטופלים אשר עשויים לסבול מאלרגיה לחומרי ההרדמה שבהם נעשה שימוש במהלך הניתוח. אלרגיה זו יכולה להתבטא בפריחה בעור, קשיי נשימה או דפיקות לב. חשוב לזכור כי מדובר בתופעה נדירה ביותר. אם ישנה הופעה של תסמיני אלרגיה לאחר הזרקת חומר ההרדמה יש להתריע על כך בפני הרופא המנתח.
- פגיעה עצבית – השימוש במכשור חד באזור החניכיים עשוי לגרום לפגיעה בעצב באזור. ברוב המקרים פגיעה עצבית זו תהיה מינורית ולא תשפיע על אורח חייו של המטופל בצורה משמעותית. מדובר בתופעה אשר אינה מתרחשת לעיתים שכיחות.
- צילוק – מאחר ומבוצעים במקום הניתוח חתכים ותפרים, אצל חלק מהמטופלים עשויות להופיע צלקות במקום. לרוב מדובר בצלקות אשר אינן נראות לעין.
כיצד מתבצע תהליך ההחלמה לאחר ניתוח חניכיים?
לתהליך ההחלמה לאחר ניתוח חניכיים ישנם מספר שלבים: בימים הראשונים שלאחר הניתוח יחוש המטופל כאבים ורגישות במקום. ניתן כמובן להיעזר במשככי כאבים כדי להתמודד עם הכאבים כתוצאה מהניתוח. ביום הראשון עשוי גם להופיע דימום קל במקום, אך יש להימנע מלירוק או לשטוף את הפה, משום שפעולות אלה עשויות להחמיר את הדימום. כמו כן, ביממה הראשונה שלאחר הניתוח יש לחכות שעתיים מתום הניתוח לפני שניתן יהיה לאכול, אלא אם כן ציין הרופא המנתח אחרת. יש לאכול אוכל רך וקר ולהימנע ממשקאות חמים גם כן.
ביום שלאחר הניתוח הדימום יפסיק וניתן יהיה לחזור לאכול אוכל חם. חשוב להימנע במהלך השבועיים הראשונים מפעילות גופנית ועישון, כדי לאפשר לגוף להחלים בצורה תקינה. ביום שלאחר הניתוח יהיה צורך בשטיפת הפה בתמיסת חיטוי מיוחדת.
את התפרים ניתן יהיה להסיר לאחר כשבוע ממועד הניתוח ובמעמד זה תיעשה גם ביקורת רופא. לאחר כחודש יידרש המטופל להגיע לביקורת נוספת. חשוב לציין כי במהלך החודשים הראשונים שלאחר הניתוח עשויה להיות רגישות קלה באזור, אך מדובר בתופעה נורמלית לגמרי.
מהם טווחי המחירים של ניתוח חניכיים?
לכל ניתוח חניכיים מחיר משלו וכך גם לגבי השתלת חניכיים מחיר אחר בהתאם לשיטת הניתוח או ההשתלה. לפניכם טבלה המציגה את טווחי המחירים האפשריים לניתוח השונים:
סוג ניתוח | טווחי מחירים |
השתלת חניכיים | 2,000–6,000 ₪ |
השתלת עצם | 2,000–5,000 ₪ |
הרמת סינוס | 5,000–12,000 ₪ |
השתלת שיניים בזאלית | 3500 –5,000 ₪ |
כיצד תבחרו את הרופא המנתח לניתוח חניכיים?
כאשר בוחרים רופא מנתח לניתוח חניכיים יש לזכור כי מדובר בתהליך כירורגי מורכב הדורש ניסיון רב והכשרה מתאימים ולא כל רופא שיניים יכול לבצע ניתוחים מסוג זה. לכן, יש לבחור רופא מנתח אשר ביצע הליכים כירורגיים מסוג זה בעבר והוא מתמחה בהם. ד"ר יעקב פטש הוא מומחה לרפואת הפה מטעם משרד הבריאות והתמחה בקורסים והשתלמויות רבות בנושאים של כירורגיית הפה. כדי ללמוד עוד על המרפאה לחצו כאן.
שאלות נפוצות על ניתוחי חניכיים
שאלה: האם לאחר הניתוח מחלת החניכיים יכולה לחזור?
תשובה: כן. אם לא נשמר טיפול נכון של היגיינת השיניים ושמירה על החניכיים, מחלת החניכיים יכולה לחזור.
שאלה: לאילו מטופלים אסור לבצע ניתוח חניכיים?
תשובה: במהלך היריון לא ניתן לעבור ניתוח חניכיים, אלא אם כן מדובר במקרה חמור במיוחד.
שאלה: האם יש צורך לחזור לביקורת?
תשובה: כן. יש לחזור לביקורת כחודש לאחר הניתוח, שבה יבחן הרופא המנתח אם ההחלמה מתקדמת כצפוי. ייתכן כי הרופא יבקש להגיע לביקורת גם לפני מועד זה או לאחריו.
שאלה: האם אסבול מכאבים? כמה זמן?
תשובה: כן. ביומיים הראשונים שלאחר הניתוח יורגש כאב במקום וניתן יהיה לנטול משככי כאבים. לאחר מכן הכאב ידעך, אך ייתכן כי תורגש רגישות באזור גם מספר חודשים לאחר הניתוח. אם הכאב אינו חולף כצפוי יש להתייעץ עם הרופא המנתח משום שתופעה זו עשויה להעיד על זיהום.
לסיכום, במקרים שבהם מופיעים כאבים באזור החניכיים או שאפילו מורגשת אך ורק רגישות, חשוב לפנות לרופא מומחה כדי לבחון האם ישנו צורך בניתוח חניכיים לתיקון המצב. חשוב להקפיד בכל עת על היגיינת הפה, אך ישנם מצבים שבהם מחלת חניכיים היא בלתי נמנעת. למרבה המזל כיום ניתן למצוא מומחים אשר מצטיינים בביצוע ניתוחי חניכיים יעילים, המאפשרים למטופל ליהנות מאיכות חיים טובה יותר.
אם אתם נדרשים לעבור ניתוח חניכיים או שמא אתם חשים באי נוחות בחניכיים וברצונכם לבדוק האם ישנה בעיה הדורשת התייחסות, אתם מוזמנים ליצור קשר לאבחון מידי עם מומחה לרפואת הפה, ד"ר יעקב פטש דרך הטופס שבאתר, drpettesh.co.il או בטלפון שמספרו 072-3305303. זו ההזדמנות שלכם להשיב את החיוך לקדמותו.