אבחון נגעים בחלל הפה
נגעים בפה מתאפיינים במגוון רחב של צורות וביטויים ואף נבדלים זה מזה בגורמים להופעתם. הם עשויים להופיע במיקומים שונים בפה, כנגע בודד או כמספר או מקבץ של נגעים, מקטנים ועד גדולים, צבעם רב גוני (לדוגמא צבע לבן, ורוד, אדום, חום, שחור או מעורב), חלקים או מחוספסים, נוקשים או רכים למגע, כואבים או בלתי מורגשים, וכן הלאה תכונות ומאפיינים נוספים. טיפול יעיל בנגעים מתחיל מאבחון מדויק, ומכאן חשיבות הפניה למומחה לרפואת הפה אשר לו הידע והכישורים המתאימים לצורך אבחון נכון והתאמת טיפול בהתאם לאבחנה. לפניכם מאמר העוסק בסוגי נגעים נפוצים אשר עלולים להופיע בחלל הפה, מה הם הגורמים להופעתם, כיצד מטפלים בנגעים אלו וכיצד ניתן להקל על הכאבים הנגרמים כתוצאה מהופעתם.
אילו סוגי נגעים נפוצים בפה?
סוגי הנגעים המופיעים בפה הנם רבים ומגוונים והם יכולים להופיע בכל ריריות הפה לדוגמא: ברירית הלחיים והשפתיים, בחניכיים, בחך, ברצפת הפה או בלשון. לפניכם מספר סוגים נפוצים של נגעים בחלל הפה אותם כדאי להכיר:
- כיבים – זהו מצב המתאר אי רציפות ברירית הפה. הסיבות להופעתן יכולות להיות רבות לדוגמא עקב טראומה לרירית, זיהומים, מחלות אימונולוגיות, אלרגיות ועוד. חשוב לאבחן מהו הגורם להופעת הכיב על מנת להתאים טיפול נכון. נדון בכך בהמשך.
- שלפוחיות – נפיחויות קטנות (אך לעיתים יכולות גם להיות גדולות) שלרוב מלאות נוזל. הן יכולות להופיע בכל מקום בפה אך עקב התנועתיות של חלל הפה (השרירים והשיניים) לרוב הן מתפוצצות/נקרעות ומותירות כיבים ברקמה. דוגמא לשלפוחיות נפוצות ביותר הן נגעי הרפס שעשויים להופיע בשפתיים, על העור בציידי השפתיים, בעור באזור האף וכן כיבים בחניכיים ובחך¹. שלפוחיות ההרפס קטנות, בגודל של כ 1 מ"מ, אך הן בדר"כ נקרעות בקלות ומותירות כיבים שאם מתאחדים הם מתמזגים לנגע גדול יחסית. וירוס ההרפס נמצא בגופו של המטופל לרוב כאשר הוא רדום, אך יכול להתפרץ ולגרום להופעת שלפוחיות וכיבים בשל במצבי לחץ או לאחר מחלה אשר מחלישים את מערכת החיסון של המטופל. מסיבה זו נגעים אלו נקראים גם "פצעי חום". שלפוחיות וכיבי ההרפס מלווים בתחושות כאב/שרפה שלרוב מקדימים בכ 24 שעות את הופעתם.
מצב נוסף נפוץ יחסית להופעת שלפוחיות בריריות השפתיים הן עקב חסימה או טראומה לבלוטות רוק קטנות הנמצאות ברירית השפתיים (לרוב בשפה התחתונה). שלפוחית זו נקראת מוקוסל² והטיפול בה הנה הסרה כירורגית. - נגעים לבנים – נגעים לבנים בפה יכולים להופיע בשל מגוון סיבות כגון עישון, חיכוך כרוני באזור מסוים בפה, זיהום פטרייתי, מחלות אימונולוגיות שונות או מצבים טרום ממאירים. נגעים לבנים שאינם חולפים לאחר כשבועיים חשוב לאבחן ע"י מומחה לרפואת הפה.
- נגעים אדומים – נגעים אדומים בפה יכולים להופיע עקב היווצרות כיבים או עקב הידקקות שכבת רירית הפה (ארוזיה ואטרופיה). הסיבות לכך יכולות להיות רבות, לדוגמא עקב זיהום פטרייתי מתחת לתותבות, בחך לאחר שיעול רב, בעקבות מחלות אימונולוגיות כגון ליכן פלנוס³ או במצבים טרום ממאירים או ממאירים.
נגעים אדומים בפה מחייבים בדיקה ואבחון ע"י מומחה לרפואת הפה. - נגעים כהים/חומים/שחורים – נגעים כהים, חומים או שחורים בפה יכולים להופיע בשל מגוון סיבות. במקרים רבים מדובר במקרה של היפרפיגמנטציה (כמו בעור), או אפילו שומות (נבוס) בתוך הפה. בנוסף, זליגה של חומרי מילוי של רפואת שיניים כגון אמלגם לחניכיים בעת טיפולי שיניים אף הם עשויים לגרום לנגעים כהים בחניכיים, ובמקרים נדירים נגעים כהים עשויים להעיד על מצב של סרטן הפה, כמו מלנומה⁴ ולכן מחייבים בדיקה ואבחנה.
- בליטות נוקשות לא כואבות בלסתות – בליטות אלו מצויות בצידי הלסת התחתונה באזוריים אחוריים או במרכז החך הקשה. מדובר בממצא אנטומי נורמלי שנקרא טורוס⁵ אשר קיים בחלק מהאוכלוסיה ולא מחייב טיפול או מעקב. כמובן שיש לאבחן ולהבדיל אותן ממצבים אחרים כגון ציסטות וגידולים אשר מחייבים טיפול.
- נפיחויות – נפיחויות בפה יכולות להיגרם כתוצאה ממצבים רבים מאוד אך הסיבה הנפוצה ביותר הנה זיהום משן מזוהמת שדורשת טיפול.
- ארוזיות – ארוזיות הן נגעים אדומים כואבים, הנגרמים בשל הידקקות של הרירית בפה. מצב זה עשוי להתרחש בשל אכילה ושתייה של מוצרים בעלי חומציות גבוהה, כוויות ממזונות ושתיה חמים או בשל הקאות תכופות או צרבות (ריפלוקס).
- אפטות – אפטות⁶ הן כיבים בחלל הפה המתאפיינים במראה ייחודי: נגע עגול בגודל של 0.5-1 ס"מ שמרכזו לבן ומסביבו הילה אדומה, הוא מלווה בתחושת כאב המתעצמת בעת אכילת מאכלים חמים, חמוצים או חריפים. אפטות יכולות להופיע במקומות רבים בפה מלבד על החניכיים, בחך הקשה ובגב הלשון. אפטות הנן תופעה נפוצה מאוד ונוטות לחזור פעמים רבות ובמיוחד במצבי לחץ. הן חולפות לבדן לאחר כ 7-10 ימים.
- מורסה (אבצס) – הנה דלקת מוגלתית הנוצרת לרוב עקב זיהום. המורסה בדר"כ גורמת לנפיחות רכה וכואבת, והיא נפוצה בעקבות תהליך דלקתי. בפה יופיע האבצס לרוב באזור החניכיים, בעיקר בשל בקיעה של שן בינה, עקב שן מזוהמת או בעקבות ביצוע הליך רפואי.
מהם הגורמים להופעה של נגעים בפה?
כפי שתואר עד כה, ישנם גורמים רבים אשר יובילו להופעה של נגעים בחלל הפה. לפניכם מתוארים חלק מהגורמים האפשריים להופעה של סוגי הנגעים השונים:
- חבלה פיזית – זוהי הסיבה הנפוצה ביותר לנגעים/פצעים בחלל הפה. הכוונה לפציעה בעת אכילה ממזון חד, לנשיכות בעת אכילה ולכוויות ממאכלים חמים. האזורים המפוצים ביותר לחבלות אלו הם השפתיים, הלשון והחניכים.
- מתח נפשי – לחץ ומתח נפשי יכולים להוביל להופעה של פצעים בפה, בעיקר במקרים של הרפס ואפטות.
- טיפולים כימותרפיים – טיפולים כימותרפיים המיועדים לטיפול בסרטן עלולים לגרום להתפתחות כיבים בפה וזאת כתגובה לרעילות התרופות. בנוסף, כימותרפיה מחלישה את מערכת החיסונית ומפחיתה את רמות טסיות הדם ולכן עולה הסיכון להתפתחות זיהומים בפה ולדימומים בחלל הפה⁸.
- סרטן – סוגי סרטן שונים יכולים לגרום לביטויים רבים בחלל הפה, לדוגמא כיבים, נפיחויות, נגעים אדומים, לבנים או כהים בפה⁹.
- עישון – המוצרים הנמצאים בטבק והחום המופק בחלל הפה בעת העישון יכולים לגרום להופעה של נגעים בפה כגון כיבים, נגעים לבנים, אדומים או כהים ואף לסרטן.
- זיהום פטרייתי – פטריית קנדידה הנמצאת בגופנו באופן טבעי עשויה להתרבות בצורה יוצאת דופן וכך לגרום להופעה של נגעים אדומים ולבנים בפה⁷. מצבים בהם נפוץ לראות פטרת בחלל הפה הנם מתחת לתותבות ובמיוחד כאשר ההיגיינה האורילת אינה טובה ו/או שלא מסירים את התותבת כנדרש וישנים עם התותבת בלילה, לאחר נטילת אנטיביוטיקה שמשנה את הפלורה החיידקית של הפה או בעת דיכוי חיסוני.
- מחלות של מערכת החיסון – מחלות הפוגעות בפעילות מערכת החיסון יכולות לגרום להתפתחות נגעים בפה עקב עליה בשכיחות זיהומים או עקב פגיעה של מערכת החיסון במרכיבים עצמיים של ריריות הפה⁰¹.
- ליכן פלנוס³ – זוהי מחלת עור וריריות כרונית היוצרת דלקות בריריות חלל הפה. מחלה זו עשויה לגרום להופעת נגעים לבנים, נגעים אדומים או מעורבים (לבנים-אדומים) הגורמים לתחושת צריבה וכאב.
מתי יש לפנות למומחה לרפואת הפה?
ראשית, אם מדובר בנגעים כואבים המפריעים לשגרת החיים – מומחה לרפואת הפה יכול להציע טיפול אשר יסייע בהתמודדות עם התסמינים. ובנוסף אם הנגעים אינם חולפים מעצמם לאחר מספר ימים חשוב להגיע לצורך בדיקה ואבחון. טיפול בזמן יכול למנוע החמרה, כאבים וסבל מיותר.
מתי עולה החשד לסרטן?
ראשית, חשוב לציין שרובם המכריע של הנגעים המופיעים בחלל הפה אינם ממאירים ואינם מסכני חיים כלל.
ובכל זאת, מתי נחשוד בנגע כממאיר או טרום ממאיר? ניתן לאמץ כלל פשוט: נגע בחלל הפה אשר אינו חולף תוך כשבועיים – חשוב שייבדק ע"י מומחה לרפואת הפה אשר יחליט האם יש צורך בנטילת ביופסה – דגימה מהנגע אותה יש לבדוק בעזרת מיקרוסקופ לצורך אבחון.
כיצד מטפלים בפצעים בפה?
לאחר ביצוע אבחון נגעים בחלל הפה על ידי רופא המתמחה בחלל הפה, ניתן להתאים את דרך הטיפול המתאימה לגורם לתופעה. לפניכם מספר אפשרויות טיפול נפוצות, שבאמצעותן ניתן לטפל בנגעים או בפצעים בפה:
- טיפול תרופתי
- משחות מקומיות
- שטיפות פה – מסייעות גם בהרגעת התסמינים וגם בהאצת הריפוי
- הזרקות לנגעים – בעיקר הזרקה של סטרואידים לעידוד ההחלמה
- הסרה כירורגית של נגעים
טיפים להקלה על כאבים במקרה של פצעים בפה
במקרי כאבים בחלל הפה חשוב מאוד להימנע מהנחה מקומית בפה של תרופות סבתא כמו אלכוהול או אספירין. שימוש בתרופות מסוג זה יכולות לגרום להחמרת המצב ואף לכוויות.
דרך יעילה להקל על הכאבים היא בעזרת שתייה ומאכלים קרים. הקור יכול לסייע בשיכוך הכאב והרגעת המקום המודלק.
יש לציין שהדרך הקלה והיעילה ביותר לקבלת הקלה על כאבים בחלל הפה הנה פניה לבדיקה אצל מומחה לרפואת הפה אשר יבדוק, יאבחן ויתאים את הטיפול הנכון להחלמה. בהצלחה!
לחצו לצפיה
התמונות עשויות להיות לא נעימות לצפיה
רפרנס:
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/herpes-simplex-virus
- https://www.oooojournal.net/article/S2212-4403(13)01922-6/fulltext
- ליכן-פלנוסhttp://www.oralmed.org.il/category/
- https://www.oooojournal.net/article/0030-4220(69)90247-3/fulltext
- https://radiopaedia.org/articles/oral-tori
- https://aaomp.org/wp-content/uploads/2017/01/aphthous-ulcerations.pdf
- http://aaomp.org/wp-content/uploads/2017/01/oral-candidiasis.pdf
- https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/mouth-throat/oral-complications-hp-pdq
- https://www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/mouth-cancer
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4439673