טיפולי שיניים לחולי סוכרת

סוכרת הינה מחלה מטבולית פרוגרסיבית המתאפיינת בריכוז גבוה של סוכר (גלוקוז) בדם ובשתן. סוברת נגרמת עקב הפרעה בייצור ההורמון אינסולין (סוכרת מסוג 1, סוכרת "נעורים") או בפעולתו (סוכרות מסוג 2 וסוכרת הריונית).

כיצד מתבטאת הסכרת בפה?

ביטויי הסוכרת בפה מגוונים וכוללים השפעות על החניכיים והשיניים מחד ועל ריריות הפה מאידך. סוכרת עלולה לגרום ליובש פה ולהפרעות בבלוטות רוק, לפטרת וזיהומים בפה, לריח רע, לעיכוב בריפוי פצעים ולהפרעות בתחושה כגון תחושת שרפה בפה.

קיימים יחסי גומלין בין סוכרת לבין מחלות חניכיים, כאשר סוכרת מחמירה את מחלות חניכיים, ומאידך מחלת החניכיים מחמירה את מצב הסוכרת. יובש הפה גורם לריבוי מוקדי עששת ולהרס השיניים.

teeth cleaning, tooth repairs, treat teeth-1514692.jpg

הערכת מצב – מה חומרת המחלה?

סוכרת הנה מחלה כרונית ומתמשכת עם ביטויים רב מערכתיים רבים בגוף ולכן תחילה יש להעריך את חומרתה. מבין הגורמים החשובים בהערכת מצב המחלה ניתן למנות את סוג המחלה (סוג 1 או 2) משך המחלה (כמה שנים), רמת הסוכר בדם, רמת ההמוגלובין המסוכרר(HbA1c), הטיפול התרופתי (האם ניטל אינסולין), שכיחות מצבי קיצון היפוגליקמיה והיפרגליקמיה, פגיעה בעיניים ובכליות (מכונים גם איברי מטרה) והמצאות גורמי סיכון נוספים כגון עישון, יתר לחץ דם ומשקל יתר.

כיצד משפיעה המחלה על פיו ושיניו של המטופל?

לאחר שלב הערכת חומרת המחלה יש להתייחס לביטויה בפה. האם המטופל סובל מיובש פה, זיהומים חוזרים, הפרעות בתחושה, מחלות חניכיים, מוקדי עששת רבים וכו' – בכל אלו יש לטפל.

שיקום פה והשתלות שיניים בחולי סכרת

שיקום הפה, ובמיוחד ביצוע שתלים, מצריך התייחסות מיוחדת. סוכרת מתאפיינת בעיכוב בריפוי פצעים ולכן לסיכויי הצלחה נמוכים יותר של השתלות שיניים, הן בשלב הראשוני של קליטתם והן בשרידותם לאורך שנים. בנוסף יש להאריך את זמני ההמתנה לאחר ביצוע שתלים עד לקליטתם בלסתות ולהימנע מהתקנת כתרים ע"ג השתלים בעת ההשתלה (להימנע מהעמסה מידית).

מה חשוב עוד לבדוק לפני תהליך של השתלת שיניים בחולי סכרת?

שיקולים חשובים נוספים הנם מצב השיניים הקיימות, המצאות מחלת חניכיים, צורך בבניית עצם,  סוג השיקום המתוכנן, סוג השתלים בהם יעשה שימוש, מיקום השתלים המתוכננים בפה (לסת עליונה או תחתונה, אזור קידמי או אחורי), ההגיינה האורלית של המטופל, היענות המטופל לביקורות ועוד.

לצורך קבלת ההחלטה האם נכון לבצע השתלות למטופל הסכרתי ובאיזה אופן, יש לקחת בחשבון את מכלול השיקולים, הן שקשורים לחומרת מחלת הסוכרת והן שקשורים למצב הדנטלי.

הסכנות הכרוכות בטיפולי שיניים לחולי סכרת

  • מחלות חניכיים
  • החמרת מדדי הסכרת עקב מחלת חניכיים לא מטופלת
  • יובש פה
  • מוקדי עששת ("חורים בשיניים")
  • הרס ואובדן שינים
  • זיהומים בחלל הפה כגון פטרת
  • הפרעות בתחושה כגון תחושת שריפה בפה
  • עיכוב בריפוי פצעים
  • ריח רע

שאלות ותשובות:

שאלה: אני חולה סכרת, האם יש סיכוי שהרופא יסרב לטפל בי?

רופא שיניים, ובמיוחד מומחה לרפואת הפה, לעולם לא יסרב לטפל באדם חולה, אולם יש להתאים את הטיפול למצבו  של החולה. חשוב להסתייע בבדיקות מתאימות שמטרתן להעריך את חומרת הסכרת ומחלות הרקע, להתייחס לסיכונים הצפויים, להכין תוכנית טיפול נכונה ולבסוף לתכנן את מהלך הטיפול בהתאמה.

שאלה: מהו זמן ההחלמה הצפוי לאחר השתלת שיניים?

סכרת גורמת לפעילות מטבולית לקויה, פוגעת בכלי דם ולכן מאופיינת בעיכוב בריפוי. בטיפול בחולה הסכרתי יש לצפות לזמני החלמה ארוכים יותר ולכן יש להימנע מביצוע העמסות מידיות בביצוע שתלים כלומר להימנע מהתקנת כתרים ע"ג השתלים ביום ההשתלה עצמו. כמו כן מומלץ להמתין זמן רב יותר לקליטת השתלים בטרם התקנת הכתרים ע"ג השתלים, לעיתים פרק זמן 6 חודשים בלסת התחתונה ו 8 חודשים בלסת העליונה (כפול מאשר אצל אדם בריא). כמובן שקיימים גורמים רבים שמשפיעים על זמן ההחלמה כגון סטטוס המחלה, מיקום השתל בלסת, איכות העצם, המצאות גורמי סיכון נוספים ועוד.

שאלה: כל כמה זמן מומלץ לחולי סכרת להגיע לבדיקה?

התדירות המומלצת להגעה לבדיקות שיניים וחלל הפה מושפעות משני גורמים עיקריים: מידת האיזון הסכרתי והמצב הדנטלי של המטופל (כלומר מצב השיניים והחניכיים). גורמים אלו יכולים להיות שונים מאוד בין מטופל למטופל אך בדר"כ התדירות המומלצת הנה בין שלושה חודשים לחצי שנה.

Call Now Button