רפואת הפה
רפואת פה
רפואת הפה היא אחת מתשע התמחויות בתחום רפואת השיניים. ההתמחות נמשכת ארבע שנים ומבוצעת במוסד המוכר על ידי משרד הבריאות.
אך בעצם, מה זה רפואת הפה? מדובר בתחום המקשר בין רפואת שיניים לרפואה כללית, ומוקדש לטיפול בחולים הסובלים ממחלות, נגעים וזיהומים שונים בחלל הפה. פנייה למומחה בתחום זה מתאימה, למשל, למי שמחפש רופא מומחה ליובש בפה, או למי שסובל מכאבי שיניים ממקור לא ידוע. בנוסף, מומחה לרפואת הפה מעניק סיוע דנטלי למטופלים הסובלים ממחלות רקע כלליות שעשויות להשפיע על טיפולי השיניים שלהם ובונה להם תוכנית טיפול ייחודית הכוללת אבחון, ניטור ומעקב.
באילו מצבים יש צורך להגיע למומחה לרפואת הפה?
בדרך כלל, יש צורך להתייעץ עם רופא חלל הפה במצבים שבהם דרוש שיתוף פעולה בין רופא כללי לבין רופא השיניים. מצבים אלה עשויים לכלול:
- אבחון נגעים בחלל הפה וטיפול בהם, כולל מחלות ריריות הפה, זיהומים, כיבים ועוד.
- ביצוע בדיקת סקר לאיתור מוקדם של סרטן חלל הפה, בדיקה המומלצת למעשנים ולאנשים שעברו את גיל 40.
- אבחון וטיפול בבעיות במפרק הלסת, כגון כאבים או "קליקים" בשעת הלעיסה, קושי בפתיחת הפה, חריקת שיניים כרונית וכדומה.
- אבחון וטיפול במחלות ובעיות בבלוטות הרוק, כגון יובש בפה, נפיחות, עודף רוק וכדומה.
- טיפולי שיניים לבני הגיל השלישי, אשר נחשבים לחולים מורכבים בשל מחלות הרקע המלוות אותם והתרופות השונות שהם צורכים.
- טיפולי שיניים למטופלים בסיכון גבוה, כגון כאלה הסובלים מסרטן, מחלות לב, סוכרת, מחלות דם ועוד.
- ביצוע הדמיית רנטגן של הלסתות לשם איתור ציסטות, גידולים ונגעים בעצמות הלסתות.
- טיפולי שיניים תחת הרדמה כללית או טשטוש.
- אבחון וטיפול בנגעים סרטניים בחלל הפה.
- אבחון וטיפול בכאבי ראש וצוואר הנובעים מבעיות בחלל הפה, כגון כאבים עצביים או כאלה הנובעים מבעיות בתפקוד הלסת.
מי הם המטופלים של מרפאה המתמחה ברפואת הפה?
כאמור, ישנם מטופלים שהטיפול הדנטלי בהם תמיד נערך אצל מומחה לרפואת הפה, בשל הסיכון הגבוה שהם נתונים בו, או תנאי הטיפול היחודיים שהם מציבים. בכל המקרים הללו, הטיפול של מומחה לרפואת הפה חייב להתקיים בשיתוף פעולה הדוק עם הרופא או הרופאים הכלליים של המטופל.
מטופלים בסיכון גבוה כוללים:
חולי סרטן: טיפולים כימותרפיים והקרנות עלולים לגרום להתפתחות כיבים בריריות הפה. בנוסף טיפולים אלו מחלישים את המערכת החיסונית ומפחיתים את רמות טסיות הדם, דבר שעלול לגרום להתפתחות זיהומים ודימומים בחלל הפה. מומחה ברפואת הפה יכול לאבחן נכון ולטפל בנגעים אלו באמצעות תרופות שונות, ובמקרים בהם יש צורך בטיפולי שינים במהלך או לקראת הטיפולים האונקולוגיים – לבחור את העיתוי הנכון לשם כך. בנוסף, תרופות מסוימות הניתנות לטיפול בעצמות כגון זומרה, עלולות לגרום לנמק בלסתות, ולכן מחיבות גישה טיפולית מתאימה.
חולי סוכרת: מחלת הסוכרת מקושרת להיווצרות מחלות חניכיים, זיהום בבלוטות הרוק, יובש בפה, זיהומים פטרייתיים בחלל הפה ועוד. הקשר בין מחלת הסוכרת למחלות חניכיים הוא דו־כיווני: סכרת גורמת ומחמירה התפתחות מחלות חניכיים עקב פגיעה במנגנוני ריפוי הגוף ומן הצד השני, מחקרים מצאו כי מחלות חניכיים מחמירות את מחלת הסוכרת, כיוון שהן מגבירות את מדדי הדלקת בגוף המטופל.
חולי לב: מטופלים אלה מהווים אתגר מיוחד עבור רופאי שיניים, ממספר סיבות: ראשית, טיפולי שיניים עלולים לגרום לרמות גבוהות של מתח וחרדה, שעשויים להוות סכנה מיוחדת עבור אנשים הסובלים ממחלות לב. ניתן להקל על קושי זה באמצעות שימוש בתרופות נגד חרדה, מתן גז צחוק, סדציה או אפילו הרדמה מלאה. בנוסף, הטיפול הרוטיני בחולי לב כולל לעיתים קרובות מתן מדללי דם, שעשויים לגרום לדימום מאסיבי בעת ביצוע טיפולי שיניים מורכבים ודרושה מיומנות מיוחדת כדי להימנע מסכנת חיים. כמו כן, תרופות ממשפחת חוסמי הסידן הניתנות להפרעות קצב עשויות לגרום לגידול יתר של רקמות החניכיים. לבסוף, חולי לב נוטלים תרופות רבות, שעשויות להתנגש עם התרופות הניתנות בזמן הטיפול הדנטלי הרגיל.
חולי אוסטאופרוזיס: אוסטאופורוזיס היא מחלה כרונית הגורמת להידלדלות מסת העצם ולהיחלשותה. הטיפול הרפואי הרגיל במחלה כולל מתן תרופות שעלולות לגרום, במקרים נדירים, לנמק בלסת. בנוסף, העצמות החלשות של הסובלים מהמחלה, מהוות אתגר מיוחד בעת ביצוע טיפולים דנטליים מורכבים, כמו עקירה או השתלת שיניים.
חולים הזקוקים להרדמה: ביצוע טיפולי שיניים תחת סדציה (טשטוש) או הרדמה כללית, דורש מיומנות והכשרה מיוחדות. מטופלים שהרדמה מקומית אינה מספיקה עבורם, כוללים בין השאר אנשים בעלי צרכים מיוחדים, אנשים הסובלים מחרדה ברמה גבוהה, אנשים בעלי הפרעה מוטורית שאינה מאפשרת להם לשכב בשקט זמן רב ועוד.
מהן המחלות המאפיינות את חלל הפה?
- מחלות עור (כגון פמפגוס וולגריס, ליכן פלאנוס או בנין מוקוס ממברין פמפיגואיד): מחלות אלה מתבטאות בדרך כלל כשלפוחיות או נגעים לבנים בפה או על הלשון. מחלת ליכן פלאנוס עשויה להפוך לסרטנית, ולכן חשוב מאוד לטפל בה ולהיות במעקב צמוד אצל רופא לחלל הפה. מחלות פמפיגואידיות לרוב מערבות גם מערכות אחרות כגון את העור, הושט והעיניים ובמקרים מסוימים ללא טיפול הן עשויות לגרום לעיוורון.
- גידולים: סרטן חלל הפה הוא בין צורות הסרטן המסוכנות והקשות ביותר לטיפול. משום כך, ברגע שיש חשד להתפתחות גידול בחלל הפה חשוב לגשת באופן מיידי לרופא מומחה לרפואת הפה לשם אבחון וטיפול.
- כיבים בריריות הפה והלשון: כיבים בחלל הפה עשויים להופיע עקב מגוון רחב של מצבים כגון מחלת ההרפס, אפטות, מחלת עור, מחלות דרכי העיכול ועוד.
- כאבי לסתות, צוואר או פנים: איזור הצוואר והראש מכיל איברים רבים בצפיפות גבוהה: שרירים, מפרקים, בלוטות רוק, בלוטות לימפה ועוד. משום כך לא תמיד קל לאבחן את מקורם של כאבים באיזור זה, אשר לעיתים קרובות "מתחזים" לכאבי שיניים.
- תסמונת הפה השורף: הפרעה הנפוצה בעיקר בקרב נשים, המתבטאת בתחושת צריבה או באיזור חלל הפה. מקור תסמונת הפה השורף הוא ככל הנראה בתפקוד עצבי לקוי.
שאלות ותשובות
1. האם מומחה לרפואת הפה הוא גם רופא שיניים?
כן, מומחה בתחום רפואת הפה הוא גם רופא שיניים, אשר סיים התמחות בת 4 שנים במוסד רפואי מוכר על ידי משרד הבריאות.
2. איך אפשר להימנע מהתפתחות מחלות בחלל הפה?
במקרים רבים, לא ניתן למנוע את התופעה לחלוטין, אך ניתן להפחית את הסיכוי להתפתחותה על ידי הקפדה על היגיינה אוראלית טובה ועל תזונה מאוזנת והימנעות ממתח נפשי.
3. מה יכול לגרום לכאבי פנים ולסתות?
חריקת שיניים, מחלה עצבית, מתח נפשי, מבנה אנטומי לקוי ועוד.
4. האם כל צריבה בפה מצביעה על תסמונת הפה השורף?
לא. הדבר עשוי להיות סמפטום של הפרעות אחרות כמו דלקת, מחלת פה, פטרייה ועוד.