ציפויי שיניים (למינט)

מאת ד"ר יעקב פטש - מומחה לרפואת הפה

ציפויי שיניים (למינט) נועדו, כפי שמרמז שמם, לצפות את המשטח הקדמי של השן (למינציה) ולהעניק פתרון אסתטי לשיניים שקיימים בהם פגמים. קיימים מגוון סוגים של ציפויים, כאשר התקנתם נעשית על ידי רופא השיניים בהתאם למצב השן ולרצונותיו והעדפותיו של המטופל.

אילו סוגי ציפויים קיימים? מהם ההבדלים ביניהם ומהם היתרונות והחסרונות של כל אחד? כיצד נראה תהליך ציפוי השן?

במאמר זה ריכזנו עבורכם את כל המידע החשוב בנושא.

אילו סוגי ציפויי שיניים קיימים?

קיימים שני סוגים עיקריים של ציפויי שיניים:

ציפוי ישיר

סוג זה של ציפויים נקרא גם קומפוזיט או חומר מרוכב. זהו חומר סינתטי עמיד, המשמש גם כחומר מילוי בסתימות.

ציפוי לא ישיר (מעבדתי) – ציפויי חרסינה

סוג זה של ציפויים כולל ציפויי חרסינה שמיוצרים במעבדה ומודבקים לשן המטופל.

לחילופין, ישנה אפשרות להשתמש בסט מוכן של ציפויי חרסינה, ולהתאים אותם לשן המטופל לפי הצורך, התאמה המבוצעת במרפאה עצמה על ידי רופא השיניים. חשוב לציין ששימוש בסט מוכן פחות מומלץ, מכיוון שהתוצאה המתקבלת פחות אסתטית. זאת, מכיוון שהאפשרות לבצע התאמה מדויקת של סט מוכן לשן המטופל מוגבלת וכן בגלל שציפויים אלו נוטים לשנות את צבעם במהלך השנים.

מתי יש צורך בציפויים לשיניים?

ההחלטה על סוג הציפוי תלויה בצורך הקיים ובמצב השן.

ציפויי חרסינה יתאימו במקרים הבאים:

  • פגמים אסתטיים – שיניים מוכתמות או כהות ברמה קלה עד בינונית.
  • שיניים "קטנות" – מדובר בסוג של פגם גנטי נפוץ יחסית (כ-1% באוכלוסייה) בו שן אחת או יותר בפה נותרת קטנה. מטופלים ששיניהן קטנות ומעוניינים במראה שיניים גדולות יותר יכולות לקבל תוצאה אסתטית באמצעות ציפויי חרסינה.
  • צמצום רווחים בין שיניים – משנן מרווח שמהווה הפרעה אסתטית ניתן לפתרון ע"י סגירתו באמצעות ציפויי חרסינה שישלימו ויסגרו את הרווחים.
  • שבר חדש/ישן בלהב השן – לרוב תיקונים קטנים בלהבי שיניים יבוצעו באמצעות השלמה של השן בעזרת חומר של "סתימה" לבנה (קומפוזיט). עם זאת, במרוצת השנים לעיתים קרובות ההשלמה משנה את צבעה, האסתטיקה פוחתת ו/או שהשחזור מתנתק מהשן או נשבר. במקרים כאלו ניתן לשקול ביצוע  ציפוי חרסינה על כל המשטח הקדמי של השן (למינט).

לעומת זאת, ציפוי ישיר יתאים במקרים בהם קיים פגם או שבר קטן יחסית בשן, ולעיתים קרובות  גם במצב של עששת, בו יש צורך ב'סתימה'.

בנוסף, ציפוי ישיר מתאים במיוחד לילדים ולבני נוער, וזאת מכיוון שבשנות הילדות וההתבגרות ישנה תזוזה ושינויים בעמדות השיניים. זה המקום לציין כי לא ניתן לתקן ציפויי חרסינה לאחר הדבקתם, ויש צורך בהסרתם ובביצועם מחדש.

מה כולל תהליך ציפוי השן?

אפשר לחלק את התהליך לשלב ההכנה ולשלב הדבקת הציפוי.

  • שלב ההכנה – שלב הכולל את כל הצעדים המקדימים הנדרשים כדי להתאים את השן הקיימת לצורך הרפואי והאסתטי, לסוג הבעיה בשן, לרצונות המטופל ולבחירת סוג החרסינה. שלב ההכנה והתאמת הציפוי לשן שונה בין ציפוי ישיר לציפוי לא ישיר.
  • שלב הדבקת הציפוי – הדבקת הציפוי נעשית במרפאה, על ידי רופא השיניים.

כיצד מתאימים את הציפוי לשן קיימת?

חשוב להבדיל בין ציפוי ישיר לציפוי לא ישיר. בעוד ציפוי ישיר אינו דורש הכנה מקדימה משמעותית לשן, ציפוי לא ישיר (ציפויי חרסינה) מורכב מכמה שלבים שהם קריטיים להצלחת הטיפול.

תהליך ההכנה לציפויי חרסינה

  • השלב הראשון בהכנת השן לציפוי חרסינה הוא השחזה חלקית של השכבה הקדמית חיצונית של השן המיועדת לציפוי, היא שכבת האמייל. מכיוון שעובי ציפוי החרסינה כמילימטר, הדבקה שלו על שן קיימת תצור עיבוי של השן ובכך היא עלולה לצור מראה שן בולטת ולא אסתטית. לכן קיים צורך בהשחזה של כמילימטר מהמשטח הקדמי של השן. מאידך חשוב ביותר שתישאר שכבת אמייל מסוימת על המשטח הקדמי של השן, מכיוון שהדבקים המשמשים להדבקת ציפויי החרסינה נקשרים לשכבה זו. זהו תנאי קריטי להצלחת ציפויי הטיפול ובהעדרו הציפוי יתנתק מהשן.

השחזה של השן, גם קלה ביותר, עלולה לפגוע במראה השן. לכן, במשך הזמן החולף מרגע ההשחזה ועד להדבקת ציפוי החרסינה (עד כשבוע), יתאים רופא השיניים למטופל ציפוי ישיר שישמש כפתרון זמני עד להדבקת ציפוי החרסינה הקבוע.

  • השלב השני כולל סריקה של הפה, ממנה ניתן לצור מודל וירטואלי של הפה.

אפשרות אחרת היא לבצע מטבע (מלשון הטבעה, מה שנקרא בשפה פשוטה 'לקחת מידות'). את קובץ המודל הווירטואלי, או המטבע שנלקח, שולח רופא השיניים למעבדה.

  • תהליך ייצור ציפוי החרסינה נעשה במעבדה, על ידי טכנאי מעבדה או באמצעות מחרטה דיגיטלית שמייצרת את הציפוי בהתאם לנתוני שן המטופל. בסיום התהליך הציפוי נשלח למרפאת השיניים.

הדבקת ציפויי חרסינה

הדבקת הציפוי על השן הקיימת היא השלב האחרון בתהליך, והיא נמשכת כשעה. כיום ישנו מגוון רחב של דבקים שונים, חלקם מתאימים יותר לציפויי חרסינה ואחרים פחות. כמו כן, הדבקים נבדלים ביניהם בצבעם, ויש צורך בהתאמת צבע הדבק לגוון הציפוי. לכן, בבחירת הדבק ישנה חשיבות גדולה לידע ולניסיונו של רופא השיניים בתחום.  

ממה עשויים ציפויי חרסינה?

כל ציפויי החרסינה עשויים מחומרים קרמיים. עם זאת, חשוב להבהיר שכיום ישנו מגוון רחב של סוגי ציפויי חרסינה, שנבדלים זה מזה ברמת האסתטיקה, איכות החומר ושקיפות החומר. לכן, אם אתם מעוניינים בציפויי חרסינה, חשוב לוודא שבחרתם ברופא שיניים בעל ידע וניסיון בתחום, רופא שמכיר את סוגי החומרים הקרמיים הקיימים בתחום, לרבות יתרונותיהם וחסרונותיהם, וזאת לצורך קבלת תוצאה אסתטית מיטבית שתשמר לאורך זמן.

ציפוי ישיר או ציפוי חרסינה?

מטופלים רבים מתלבטים בין ציפוי ישיר לציפוי חרסינה. מעבר להתאמת המענה לצורך, ישנם פרמטרים נוספים שמבדילים בין הציפויים:

 ציפוי ישירציפוי חרסינה
אסתטיקהבינוניתגבוהה, מראה שן טבעי
עמידות לאורך זמןבינוניתגבוהה – כ 10 שנים
פגיעה בשןזניחהיש – נדרשת השחזה של השן
עלותנמוכהגבוהה

אורך החיים של ציפויי חרסינה ארוך יחסית – מחקר שפורסם ב-2016 מצא ששרידותם של ציפויי חרסינה לאורך 9 שנים עומד על 87%-94%.

בכל הנוגע לציפויים ישירים – אלו עלולים עם הזמן להישבר ולהתנתק מהשן. מחקר שפורסם ב-2022 מצא שחסרונם של ציפויים ישירים הוא שינוי צבע והכתמות שמתרחשות עם הזמן. מחקר אחר, שפורסם ב-2015, מצא שאחוז הכשלון של ציפויים ישירים (קומפוזיט) עומד על 24.1% לאחר כ 3 שנים.

אחד החסרונות המשמעותיים של ציפויי חרסינה, שאינו מופיע בטבלה, הוא שלרוב במרוצת השנים שיניים אלו יזדקקו להכתרה באמצעות כתרים מלאים. אמנם ציפויי שיניים שורדים היטב לאורך השנים, אך גם להם אורח חיים מוגבל עקב בלאי טבעי, כמו לכל שחזור אחר. כאשר עולה הצורך להחליפם, בפעמים רבות אין מנוס מביצוע כתר לשן, וזאת מאחר שבעקבות הסרתם  מהשן לרוב ייווצר חוסר חומר שן משמעותי (עקב עששת או בעיות שונות שהשן חוותה), אשר יצריך ביצוע  כתר מלא על השן. לכן, מומלץ לשקול היטב אלטרנטיבות חלופיות שמרניות יותר לפני ביצוע ציפוי חרסינה,  כדוגמת ציפוי ישיר, הלבנת שיניים או יישור שיניים במידה והשן הקיימת בולטת או נמצאת בעמדה לקויה (שן "עקומה").

בנוסף, לעתים יש לשלב מספר שיטות טיפוליות על מנת לקבל תוצאה אסתטית, לדוגמא ביצוע תהליך מקדים של הלבנת שיניים לפני הציפוי, או יישור שיניים.  

האם ציפויי שיניים מתאימים לכולם?

ציפויי שיניים לא יתאימו במקרים הבאים:

  • שיניים שעברו טיפול שורש – מדובר בשן חלשה ופגועה שלא כדאי להסיר ממנה שכבה נוספת, כיוון שהיא עלולה להישבר.
  • שן מוכתמות מאוד – כתוצאה מטראומה או חבלה לשן. ציפויי חרסינה יתקשה למסך את הצבע של הכתמה קשה.
  • שיניים מאוד בולטות או "עקומות" – במקרים כאלו ייתכן שיהיה צורך להשחיז חלק משמעותי מהשן על מנת להתאים לה ציפוי (כולל את כל שכבת האמייל) ולכן פתרון זה אינו מתאים.
  • שן עם סתימות רבות בה קיים חוסר רב של חומר שן.
  • שן בה קיים חוסר בכמות אמייל תקין להדבקת הציפוי. כאמור הדבקת ציפויי חרסינה לשן מחייבת המצאות שכבת אמייל מינימלית.

מה עדיף - כתר או ציפוי חרסינה?

כשהשן מאוד פגומה או כהה, לרוב ציפוי חרסינה לא יעניק פתרון טוב, ונדרש כתר.

מבחינה אסתטית, כתר מעניק תוצאה טובה כמו ציפויי ולעתים אף יותר.

בנוסף, ציפוי חרסינה מכסה רק את חלקה הקדמי של השן ומהווה פתרון אסתטי בלבד, בעוד כתר מכסה את השן מכל צדדיה ומעניק חוזק והגנה לשן פגועה, בנוסף למענה האסתטי.

החיסרון המרכזי בכתרים הנו ההכנה המשמעותית שנדרשת לפני הרכבת הכתר, כלומר הסרת חומר שן רב, וכן העלות הגבוהה של הטיפול.

 

 

לסיכום: ציפוי שן אסתטי הוא טיפול מורכב שמצריך ידע ומיומנות של רופא השיניים, החל מבחירת המקרים המתאימים לטיפול זה, בחירת החומרים הנכונים מתוך מגוון החומרים הקיימים בתחום וכמובן ביצוע קפדני ומדויק. מאידך מדובר בטיפול עם אחוזי הצלחה גבוהים ועמידות לאורך שנים במידה ומבוצע כהלכה.

Call Now Button