כירורגיה

השתלות שיניים

שתלים דנטלים

שתל דנטלי הוא בורג עשוי מסגסוגת טיטניום שתפקידו להחליף שן חסרה.

למעשה השתל מחליף רק את שורש השן ואליו מתחברים מבנה וכתר שמשלימים גם את כותרת השן.
בעבר, לפני עידן השתלים, כדי להשלים שן חסרה היה צורך להשחיז את השיניים הסמוכות לשן החסרה ולהתקין גשר.

במידה ולא היו שיניים סמוכות, או שחוסר השיניים היה גדול מידי, נאלצו להכין תותבת חלקית נשלפת.
השחזת השיניים הסמוכות לשן החסרה הנו תהליך אגרסיבי ובלתי הפיך לשיניים המושחזות ולכן רצוי להימנע ממנו במידת האפשר.
גם תותבת חלקית נשלפת היא פתרון עם חסרונות רבים, כגון אי נוחות ותזוזה בפה, עוצמת לעיסה מופחתת, ווים מתכתיים לא אסתטיים ועוד.

שתלים דנטלים - תמונה תיאורית
שתל מבנה וכתר

שתלים דנטליים נותנים מענה מצוין למצבים אלו ומכאן חשיבותם הרבה לרפואת השיניים: בעזרתם ניתן להשלים שיניים חסרות ללא פגיעה במשנן הקיים, להחליף תותבות נשלפות בגשרים קבועים או לייצב תותבות רופפות.

קל להבין מדוע זכו השתלים הדנטליים לפופולריות רבה כל כך בקרב רופאי השיניים.
עידן ההשתלות ברפואת שיניים גרם למהפכה אמיתית ולהתחדשות. מחקרים, פיתוחים וחידושים שונים יוצאים כל הזמן לאור ואיתם מתחדשות אפשרויות טיפוליות רבות ומגוונות.

שתלים דנטלים - תמונה תיאורית

שלבי הטיפול:

שלב כירורגי:

  • ההשתלה
  • תקופת המתנה של 3-6 חודשים לצורך קליטת השתל בלסת
  • חשיפת השתל


שלב שיקומי (פרותטי):

  • הרכבת המבנה
  • הכנת השיקום הפרותטי.

סוגי השיקום הפרותטי עשויים להיות:

  • כתר – כאשר חסרה שן בודדת
  • גשר – כאשר חסרות מספר שיניים ואז יש צורך במספר שתלים
  • תותבת על – תותבת נשלפת המחוברת ל 2-4 שתלים בעזרת מחברים
  • גשר מודבק או מוברג המשקם לסת שלמה – יש צורך בד"כ ב- 6-10 שתלים.

סיכויי הצלחה:

סיכויי ההצלחה תלויים בגורמים רבים כגון: איכות עצם הלסת, בריאות המטופל, הרגלי הגינה אורלית, מיומנות הרופא המשתיל, איכות ביצוע השיקום הסופי וכן הלאה. אולם כאשר מתקיימים תנאים סבירים מדובר על צפי הצלחה גבוה של כ 95% הצלחה! 

שתלים בשיניים - תמונה תיאורית

השתלות ממוחשבות

השתלות שיניים ממוחשבות הן דרך חדשנית להשתלה המתוכננת במחשב ומועתקת מהמחשב אל פה המטופל באופן מדויק ובטוח.

מהלך הטיפול:

תחילה מבצעים צילום CT רגיל במכון צילום, כפי שיש לעשות לפני כל השתלה.
קובץ הצילום נשלח ע"י מכון הצילום ובתיאום עם רופא השיניים להמרה ממוחשבת.

את ההמרה הממוחשבת מבצעת תוכנת מחשב ייעודית אשר מסוגלת ליצור מצילום ה -CT מודל וירטואלי (ממוחשב) תלת מימדי של לסתות המטופל.
במודל זה יהיו כל הנתונים של פה המטופל: גובה ורוחב עצם הלסת, איכות העצם, מיקומים של מבנים אנטומים חשובים כגון עצבים, כלי דם, סינוסים ועוד.

כעת יכול הרופא למקם את השתלים ואת חלקי השיקום (כתרים גשרים וכו') לפי מיטב הבנתו על גבי המודל הממוחשב, תוך כדי התחשבות בכל הגורמים הרלוונטיים. ניתן לבחור את סוג השתל, מיקום וזווית החדרת השתל, ניתן לבדוק היתכנות להשתלות במצבים בהם יש מעט עצם ע"י ניצול יעיל של נפח העצם הקיימת, ולעיתים אף להימנע מפרוצדורות מורכבות של עיבוי לסתות, הרמות סינוס והשתלות עצם.

תכונה חשובה נוספת של טכנולוגיה זו היא היכולת לדמות את השיקום המתוכנן שעל גבי השתלים. כך ניתן לדעת האם תכנון השתלים הנו נכון, האם ניתן יהיה לקבל שיקום פונקציונלי ואסתטי, ואף לשתף את המטופל בתוצאה הסופית המתוכננת.

בגמר שלב התכנון, ולאחר שרופא השיניים מאשר את תוכנית הטיפול, מכינים שבלונה מדויקת (סד כירורגי) המתאימה בדיוק ללסת מטופל ובה פתחים להחדרת השתלים במיקום ובזווית שתוכננו מראש.
עד כאן השלב התכנוני בו הרופא מבצע "השתלה וירטואלית" ללא נוכחות המטופל.

סד לשיניים - תמונה תיאורית

סד כירורגי (שבלונה) לשימוש בהשתלות ממוחשבות

בשלב הבא מבוצעת ההשתלה. השבלונה מונחת בפה המטופל והשתלים המוכנים מראש מוחדרים דרך הפתחים שבשבלונה באופן מדויק התואם את התכנון הממוחשב.
שלב ההשתלה בשימוש בטכנולוגיה זו הנו קצר באופן משמעותי (לעיתים כ – 10 דקות לשתל!) ולרוב מונע כאבים וסיבוכים מיותרים. כמו כן שלב השיקום אשר תוכנן בקפידה טרם ההשתלה, הופך לקל ופשוט יותר.
השתלות שיניים ממוחשבות הנן דרך יעילה, מדויקת ובטוחה להשתלות שיניים!

סיכום היתרונות:
תוצאות צפויות מראש
כירורגיה מינימלית
אסתטיקה מרבית
חסכון כללי

הצגת מקרה – השתלת שיניים ממוחשבת, תכנון וביצוע

לפני השתלת שיניים
לפני השתלת שיניים
התכנון הממוחשב
התכנון הממוחשב
אחרי השתלת שיניים
אחרי השתלת שיניים
התכנון הממוחשב הדמייה שיקומית
התכנון הממוחשב הדמייה שיקומית

הוספת עצם

שתל דנטלי מוחדר לעצם הלסת ולאחר תקופת קליטה נשאר מעוגן בה. קיימים מיקרים בהם לא קיים נפח עצם מספק אליו ניתן להחדיר שתל. זאת ועוד, לאחר עקירת שן העצם התומכת בשן עוברת תהליך של ספיגה מהירה יחסית (תוך מספר חודשים) ולכן מצבים אלו של חוסר בנפח עצם מספק הנו נפוץ יחסית.

לשמחתנו התפתחו עם השנים (ועדיין ממשיכות להתפתח) פרוצדורות כירורגיות שונות לעיבוי נפח העצם כאשר יש צורך בכך.

עיבוי ובניית רכסים

כאשר מוחדר שתל לעצם אנו שואפים שסביב השתל תהיה מעטפת של לפחות 1 מ"מ עצם בכל היקפו. אורך רוב השתלים הנו בין 10-13 מ"מ וקוטרם כ- 4 מ"מ. בפועל קיימים מקרים רבים שבאזורים מסוימים יש חוסר חלקי בעצם סביב השתל. במצבים אלו אנו מעבים את העצם הקיימת בתחליפי עצם ומניחים ממברנה מיוחדת העשויה קולגן מסביב המקום. לאחר מכן סוגרים ותופרים את החניכיים וממתינים מספר חודשים לריפוי וקליטה. במהלך הזמן הממברנה נספגת ומתפרקת ע"י הגוף ותחליפי העצם שהוספנו עוברים שיחלוף ע"י הגוף ליצירה של עצם עצמית.

הרמת רצפת הסינוס

"הרמת ריצפת הסינוס" הנה פרוצדורה אשר מבוצעת בלסת העליונה באזורים האחוריים כדי לשפר את נפח העצם הזמין להשתלה. מעל הלסת העליונה באזורים האחוריים קיים חלל בנפח 15-20 סמ"ק הנקרא סינוס מקסילרי. חלל זה מצופה בקרום פנימי והוא חלק ממערכת החללים הנשימתיים שבגולגולת. תפקידו לתת לגולגולת חוזק מחד ומשקל קל מאידך. מיד לאחר עקירת השיניים האחוריות העליונות הסינוס מתנפח בהדרגה ותופס חלק ממקום שורשי השיניים החסרות. כאשר יש צורך בהחדרת שתלים לאזור זה אנו שואפים להחדיר שתלים באורך של כ 13 מ"מ ובקוטר של כ 4 מ"מ. בפועל לעיתים רבות הסינוסים גדולים מידי ו/או העצם דקה מידי ואז נוצר מצב שגובה העצם הנותרת קטן מהנדרש.

במצבים אלו משתמשים בפרוצדורה הנקראת "הרמת רצפת הסינוס" לצורך עיבוי גובה העצם. בהרמת סינוס אנו דוחפים את הקרום המצפה את חלל הסינוס מבלי להיכנס לתוך הסינוס עצמו ומשתלים שם עצם. למעשה הכירורג גורם לרצפת הסינוס "לעלות" ובכך מקטין את חלל הסינוס מחד ומעבה אותו בעצם מאידך. לעיתים ניתן להחדיר את השתלים בעת ביצוע ניתוח הרמת ריצפת הסינוס ולעיתים יש צורך להמתין להחלמה וריפוי לאחריהם מבוצע ניתוח נוסף להחדרת השתלים.

הרמת ריצפת סינוס - תמונה תיאורית

קיימות מספר טכניקות לניתוח זה:

  • הרמת סינוס סגורה – כאשר יש צורך בעיבוי קטן של העצם.
  • הרמת סינוס פתוחה – כאשר יש צורך בעיבוי עצם נרחב.
  • הרמת סינוס סגורה, שתל DIVA.

שתל DIVA – הרמת סינוס סגורה חדשנית

שתל ה DIVA של חברת השתלים PALTOP הוא שתל חדשני המתוכנן לביצוע השתלה עם הרמת ריצפת סינוס "סגורה" בלסת העליונה במצבים גבוליים שדורשים הרמת ריצפת סינוס "פתוחה". שתל זה הנו ייחודי בכך שהנו חלול ומאפשר החדרה של חומרים דרכו, ובנוסף קצהו קעור ומתוכנן לחדירה בטוחה לחלל הסינוס ללא ניקוב רירית הסינוס. יתרונו הגדול בהיותו זעיר פולשני ובכך הוא עשוי ליתר פרוצדורות נרחבות של עיבוי עצם והרמת רצפת סינוס פתוחה.

שתל זה הוא כלי נוסף מתוך מגוון הכלים במרפאתנו המאפשר ביצוע השתלה עם מינימום סיכונים ואי נעימות למטופל והנו אלטרנטיבה טיפולית למטופלים הסובלים מבעיות רפואיות שונות אשר ניתוחים נרחבים אינם מתאימים להם.    

Call Now Button