השתלת שיניים וכירורגיה של הפה
השתלות שיניים
חושבים שהשתלת שיניים היא הליך פשוט וטכני, שבו פשוט מחדירים שתלים דנטליים ומקבלים שיניים חדשות? תחשבו שוב.
השתלת שיניים היא עולם שלם, כאשר ישנה חשיבות רבה לאבחון ולהתאמת הטיפול למצב הפה והעצם, ולצרכי המטופל.
טכנולוגיות חדשות ופתרונות שונים שפותחו בעשורים האחרונים, מאפשרות כיום השתלת שיניים מדויקת יותר ובעלת אחוזי הצלחה גבוהים, ומעניקות מענה גם במקרים מורכבים יותר בהם קיים חוסר בעצם או אילוצים אחרים.
מהן השתלות שיניים ממוחשבות? ואילו פתרונות להשתלות שיניים קיימים כאשר יש חוסר בעצם? מהן סוגי השתלות השיניים הקיימות? והאם יש דבר כזה השתלת שיניים ביום אחד?
במאמר זה ריכזנו עבורכם את כל המידע החשוב בנושא השתלת שיניים.

מהי השתלת שיניים?
השתלת שיניים היא הליך ניתוחי, שבמסגרתו מוחדרים אל עצם הלסת שתלים דנטליים, המשמשים כשורשי שיניים. על גבי השתלים מורכב מבנה וכתר, הזהה במראה שלו לשן רגילה, ומתפקד כשן לכל דבר.
מי זקוק להשתלת שיניים?
השתלת שיניים מתאימה לנשים וגברים שמחפשים פתרון לשחזור שיניים חסרות בפה.
הצורך בהשתלת שיניים יכול להיווצר כתוצאה ממספר מצבים וסיבות:
- פגיעה בשן – במצב בו השיניים פגועות בשל עששת מתקדמת, או טראומה שנגרמה להן, לעתים אין ברירה ולא ניתן "לתקן" את השן. במקרה זה הפתרון היחיד הוא לעקור את השן ולהשתיל במקומה שתל דנטלי.
- גיל – כחלק מתהליך ההזדקנות הטבעי של הגוף, מבוגרים רבים חווים אובדן של שיניים, וזקוקים לפתרון שיאפשר להם תפקוד מיטבי של הפה והשיניים.
- אבדן שיניים מסיבות אחרות – ישנם מצבים בהם מחלת חניכיים מתקדמת מובילה לנסיגת חניכיים ולשיניים ניידות שאיבדו את יציבותן בפה. במקרה כזה יש לעקור את השן ולהשתיל במקומה שתלים דנטליים.
לפני הכל – אבחון
לפני שניגשים לבצע השתלת שיניים, הצעד הראשון לאחר בחירת הרופא הוא אבחון מצב הפה והשיניים של המטופל.
האבחון נעשה באמצעות שילוב של בדיקה קלינית ורנטגנית, כלומר בדיקת מצב מצב הפה והשיניים ובנוסף ביצוע צילומי רנטגן ו CT, אשר יחד מעניקים תמונה מלאה ומדויקת של מצב הלסת, החניכיים והשיניים.
מה נבדק כחלק מהאבחון?
- בדיקת מצב השיניים הסמוכות לאזור בו חסרות השיניים, מצב הלסת הנגדית, יחסי הסגירה של הלסתות זו כנגד זו וכן שיקולים שיקומיים נוספים.
- עצם הלסת – האבחון מאפשר לרופא להחליט האם מצב העצם הקיימת באזור המיועד להשתלה הוא כזה שמאפשר השתלת שיניים, או שישנו צורך בהשתלת עצם כתנאי מקדים להשתלה, או בפתרונות אחרים.
- מיקום שורשי השיניים – במקרים שבהם מדובר בהשתלת שיניים לצד שיניים קיימות בפה המטופל, חשוב לקבל תמונה מדויקת של מיקום וזוויות שורשי השיניים הקיימות, ולתכנן את ההשתלה באופן שלא יפגע בהן.
- עצבים וכלי דם – לא פעם, בייחוד כשיש צורך בהשתלת שיניים באזורים האחוריים של הלסת, קיים סיכון לפגיעה בתעלות עצב או בכלי דם הקיימים באזור. האבחון מאפשר לאתר את מיקום העצבים וכלי הדם ולתכנן את ההשתלה באופן שלא ייפגע בהם.
הכנה לקראת ההשתלה
אבחון מצב הפה והשיניים מאפשר לרופא השיניים לאתר בעיות קיימות, שדורשות טיפול בטרם ניתן יהיה להתקדם להשתלת שיניים. כחלק מבניית התוכנית הטיפולית, הרופא ינחה אותך בנוגע לטיפולים מקדימים הנדרשים, לדוגמא:
- עקירת שיניים – כאשר השתל הדנטלי אמור להחליף שן קיימת, יש לעקור את השן הפגועה מספר חודשים לפני השתלת השיניים.
- טיפול בשיניים קיימות – יש לטפל בשיניים הזקוקות לטיפול בטרם ביצוע ההשתלה כגון ביצוע סתימה או טיפול שורש.
- ניקוי שיניים – לעתים ייתכן שיהיה צורך בניקוי אבנית, או בניקוי עמוק (הקצעות שורשים), לפני השתלת השיניים.
- טיפול במחלות חניכיים – לא ניתן לבצע השתלת שיניים במידה וקיימת דלקת חניכיים, ויש לטפל בה כתנאי מקדים להשתלה.
מהלך ההשתלה
השתלת שתלים דנטליים נעשית בהליך כירורגי, בהרדמה מקומית. מדובר בהליך שכיח, במהלכו רופא השיניים מבצע חתך בחניכיים באזור המיועד להשתלה, חושף את עצם הלסת ומחדיר אליה את השתל. לאחר מכן מתבצע כיסוי של השתל בחניכיים ותפירה של המקום. ניתן להתקין במעמד ההשתלה כיפת ריפוי, המעודדת החלמה של החניכיים.
השתלת שיניים ממוחשבת – להבטחת תוצאות מדויקות
השתלה ממוחשבת היא אחד הכלים המשמעותיים כיום להבטחת תוצאות מדויקות ואסתטיות של השתלת שיניים.
ההליך, שמבוצע במרפאתו של ד"ר פטש מזה למעלה מעשור, מאפשר תכנון מקדים שמבטיח מיקום מדויק של השתלים בפה המטופל.
כיצד מתבצעת השתלת שיניים ממוחשבת?
התהליך כולל המרת תוצאות צילום ה-CT שביצע המטופל למודל תלת ממדי ממוחשב של לסתות המטופל. באמצעות מודל וירטואלי זה, יכול רופא השיניים לקבוע את מיקומם האידאלי של השתלים, זוויות ההשתלה, כמו גם את סוג השתל המתאים. תכנון זה מבטיח דיוק ושליטה מרביים בהשתלה עצמה, ומאפשר להימנע מפגיעה בשיניים קיימות ובעצבים באזור.
בנוסף, שימוש בהשתלה ממוחשבת יכול לסייע במקרים מסוימים להימנע מהשתלת עצם: במצבים בהם ממדי העצם הקיימת מינימליים (לדוגמא במצבי עצם צרה), השתלה ממוחשבת תאפשר לתכנן מיקום מדוייק לשתל, כזה שיאפשר את ניצול העצם הקיימת, ללא צורך בביצוע בניית עצם.
סד כירורגי בהשתלה ממוחשבת
לאחר התכנון הממוחשב, ניתן לייצר סד כירורגי, שמשמשת כשבלונה המתאימה ללסת המטופל, ומשמשת ככלי עזר במעמד ההשתלה עצמה. כך, השבלונה מוכנסת אל פה המטופלים במהלך ההשתלה, ומבטיחה שהשתלים יוחדרו בהתאם למיקומים ובזוויות שנקבעו בתכנון הממוחשב. שימוש בסד הכירורגי מקצר באופן משמעותי את משך ההשתלה ונמצא כיעיל בהפחתת סיבוכים. התוצאה: הבטחת תוצאות בהתאם לתכנון הממוחשב, תהליך קצר יותר, ותוצאה בטוחה ואסתטית.
מהן סוגי השתלות השיניים הקיימות?
ישנן מספר אפשרויות להשתלת שיניים:
- שתל בודד – בשיטה זו על כל שתל שמוחדר את עצם הלסת מורכב כתר אחד, בדומה לשן רגילה.
- גשר – יחידה אחת של מספר כתרים המחוברים זה לזה, אותה מתקינים על מספר שתלים.
- all on 4 או all on 6– כאשר יש צורך בהשתלת שיניים במספר רב של שיניים, ישנם מצבים בהם ניתן להסתפק במספר מועט של שתלים דנטליים, שעליהם מורכב מעין גשר של מערכת שיניים לכל הלסת. חשוב לציין כי אחוזי ההצלחה וההישרדות של שתלים בשיטה זו נמוכה יותר, זאת בשל העומס הרב שנוצר על השתלים שאחראיים להענקת יציבות ותמיכה לגשר השיניים וכן עקב קושי בגישה לניקוי השתלים.
- תותבות נשלפות – בדומה לAll on 4-, תותבות נשלפות מותקנות גם הן על מספר שתלים בודדים ומעניקות פתרון תפקודי ואסתטי לכל הלסת. עם זאת, בניגוד ל- All on 4 שמעניק פתרון קבוע, תותבות נשלפות מחוברות לשתלים באמצעות מחברים ("תיק תקים") ומאפשרות למטופל להסיר ולהרכיב אותן לצורך ניקוי.
מה עושים כשקיים חוסר בעצם?
כאשר קיים חוסר בעובי העצם או בגובה שלה, גדל הסיכון לכישלון של השתלת השתלים הדנטליים. זאת, מכיוון שעל מנת להבטיח יציבות של השתלים לאורך זמן, יש צורך בגובה ובעובי מסוים של העצם. במקרים אלו הפתרון הוא השתלת עצם – תהליך מקדים שיש לבצע לפני החדרת השתלים הדנטליים. מדובר בהליך כירורגי, בו מוחדר תחליף עצם לאזור בו קיים חוסר בעצם, במטרה לעודד בניית עצם במקום.
כאשר יש חוסר בגובה עצם באזור האחורי של הלסת העליונה, תבוצע הרמת סינוס.
מהי הרמת סינוס?
הסינוסים הם חללים שנמצאים באזור הלחיים שלנו ובאזורים נוספים בפנים.
הרמת סינוס היא הליך כירורגי במסגרתו מבוצעת דחיקה של רצפת הסינוס, כלפי מעלה, ומילוי החלל שנוצר בתחליף עצם. הרמת סינוס יכולה להיות סגורה או פתוחה.
הרמת סינוס סגורה
הליך ניתוחי פשוט יחסית, הכולל דחיקה של רצפת הסינוס ורירית הסינוס כלפי מעלה והחדרת תחליף עצם אל האזור. חשוב להדגיש שרירית הסינוס היא רקמה עדינה, ולכן נדרשת מיומנות על מנת להימנע מפגיעה ברירית. במרפאתו של ד"ר פטש הרמת סינוס סגורה מבוצעת באמצעות מכשור ייעודי בשם פטישון, שמאפשר, באמצעות דפיקות קטנות, להרים את רצפת הסינוס בצורה מבוקרת ועדינה, ללא פגיעה ברירית הסינוס.
הרמת סינוס פתוחה
מדובר בהליך ניתוחי משמעותי יותר, בו יוצרים פתח בעצם הפונה אל הסינוס, מרימים את רירית הסינוס ומחדירים תחליף עצם אל החלל שבין הרירית לרצפת חלל הסינוס.
האם ישנן חלופות להשתלת עצם?
במקרים שבהם המטופל לא מעוניין לבצע השתלת עצם, או שלא ניתן לבצע השתלת עצם מסיבות שונות, ניתן לשקול חלופות אחרות:
- שתלים קצרים – שתל קצר, לדוגמא שתל של חברת בייקון, מעניק פתרון למטופלים שגובה העצם שלהם אינו מתאים להחדרת שתל דנטלי רגיל. שתלי בייקון הם רחבים יותר בבסיסם משתלים רגילים, ועובדה זו מאפשרת להם יציבות גם במצבים של חוסר בגובה עצם.
- שתלים בזאליים – שתלים אלו מהווים פתרון למטופלים שגובה או עובי העצם שלהם אינם מספק להחדרת שתלים דנטליים רגילים. לשתל הבזאלי צורה ייחודית, המאפשרת להחדיר אותו אל עצמות אחרות כדוגמת עצמות הלחיים (העצם הזיגומטית). תהליך השתלת שתלים בזאליים כרוך בסיכון גבוה יותר לעומת השתלת שתלים רגילים, ולכן חשוב מאוד להקפיד על השתלה ממוחשבת, כדי להפחית את הסיכונים.
- שתלים בהתאמה אישית – במצבים בהם קיים חוסר בעצם, ניתן לשקול לתכנן ולהדפיס שתלים דנטליים שמותאמים למידות הפה של המטופל ולכמות העצם הקיימת, לדוגמא הדפסת מספר שתלים שמחוברים זה לזה באמצעות בסיס משותף, ומבטיחים יציבות בעצם הקיימת.
- שתלי DIVA – שתל חדשני שמאפשר לבצע הרמת סינוס סגורה במקום הרמת סינוס פתוחה. שתל DIVA הוא שתל חלול שמאפשר החדרה של חומרים דרכו, ובנוסף קצהו קעור ומתוכנן לחדירה בטוחה לחלל הסינוס ללא ניקוב רירית הסינוס. שימוש בשתל DIVA מאפשר לבצע הליך זעיר פולשני וליתר את הצורך בהרמת רצפת סינוס פתוחה.
האם מומלץ לבצע העמסה מיידית?
העמסה מיידית, או בשמה הנוסף – השתלת שיניים ביום אחד, היא מצב שבו השתלת השתלים הדנטליים והרכבת הכתרים הזמניים על גבי השתלים מבוצעים באותו מעמד.
להעמסה מיידית יתרונות וחסרונות. מצד אחד, השיטה מציעה פתרון אסתטי מיד לאחר ההשתלה, במקום שהמטופל יצטרך להשתמש בתותבת בתקופה שבין ההשתלה להרכבת הכתרים.
מהצד השני, חשוב להבין שהעמסה מיידית מפחיתה את סיכויי ההצלחה של ההשתלה. לאחר ההשתלה העצם שקדחנו בה עובדת תהליך של ספיגה ובנייה מחדש, שנמשך מספר חודשים, ובמסגרתו נבנית עצם חדשה גם מסביב לשתל שהוחדר. לכן, יש להמתין לסיום תהליך בניית העצם על מנת להבטיח יציבות של השתל בפה לאורך זמן.
כאשר אנו מרכיבים כתר מיד לאחר ההשתלה, אנו מפעילים כוחות על השתל בפעולות כמו אכילה, ומגדילים את הסיכון לתזוזה של השתל ולכישלון ההשתלה.
לכן, ההמלצה היא להימנע מהעמסה מיידית, מלבד במקרים שבהם נוכל להבטיח יציבות ראשונית טובה של השתל לפני התבססותו בעצם. בכל מקרה, במידה ומבוצעת העמסה מיידית, חשוב להימנע מאכילת מזון קשה בחודשים הראשונים שלאחר ההשתלה.
ההחלמה מהשתלת שיניים
ברוב המקרים, משך ההחלמה מהשתלת שיניים קצר יחסית, ומטופלים חוזרים לפעילות שגרתית כבר ביום שלאחר ההשתלה.
לאחר השתלת שיניים יכולים להופיע תופעות לוואי הכוללות בין היתר כאב, נפיחות ודימום קל ומקומי מהחניכיים באזור ההשתלה. אפשר להיעזר במשככי כאבים לפי הצורך ו/או אנטיביוטיקה כטיפול מניעתי, בהתאם המלצת הרופא.
מתי אפשר להרכיב כתרים על השתלים?
ככלל, נדרש להמתין כ-3-4 חודשים לקליטת השתל והתבססותו בעצם, לפני שניתן יהיה להרכיב על גביו את הכתר. לאורך תקופה זו מגיע המטופל לביקורת, בה נעשה מעקב אחר ההחלמה והחלטה על מועד הרכבת הכתרים.
מהם הסיכונים של השתלת שיניים?
הסיכון לסיבוכים בעקבות השתלת שיניים נמוך, ודומה לזה הקיים בכל הליך ניתוחי.
בחירה ברופא מומחה ובעל ניסיון בהשתלת שיניים, כמו גם הקפדה על אבחון והתאמת תכנית טיפול אישית, יגדילו את סיכויי ההצלחה של ההשתלה ותפחית הסיכון לסיבוכים.
מאמר שפורסם בשנת 2015 מעלה שהסיבוכים האפשריים לאחר השתלת שיניים הם: זיהום, פגיעה עצבית בפנים, אבדן עצם ורקמות קשות ורכות בחניכיים וכאב כרוני עקב פגיעה נטורופתית (עיצבית).
אם אתם מרגישים הפרעות בתחושה, אם תחושת ההרדמה לא חולפת, אם לאחר שבועיים אזור השתל ממשיך לכאוב, או שהנפיחות במקומית גדלה או לא חולפת לאחר מספר ימים, וכן במידה שקיימות הפרשות מהחניכיים או מהאף – יש לפנות לרופא השיניים בדחיפות.
מהם סיכויי הצלחה ואורך החיים של שתלים?
כאשר ההליך נעשה על ידי רופא שיניים מיומן ומנוסה, או על ידי מומחה למחלות חניכיים, או מומחה לכירורגיה של הפה ושל הלסת, וקיימת הקפדה על אבחון ובניית תכנית המותאמת אישית למצבו של המטופל, סיכויי ההצלחה של השתלת שיניים גבוהים מאוד.
סקירת מחקרים שפורסמה בשנת 2014 מצאה שסיכויי ההצלחה של שתל דנטלי הנו 97.6%- 88.8%, כתלות באיכות העצם.
בנוסף, מחקר פרוספקטיבי שעקב אחר מטופלים בעלי שתלים דנטליים למשך 13 עד 32 שנה ופורסם בשנת 2018, מצא ששיעור ההצלחה של ההשתלה עמד של 92.7%, ושיעור ההישרדות של שתלים עמד על 97.7%.
אורך החיים הממוצע של שתלים עומד על 10-15 שנים, אך במקרים רבים השתלים יכולים אף "להאריך חיים" מעבר לכך. מחקר נוסף שעקב אחר מטופלים בעי שתלים דנטליים באוסטרליה ופורסם בשנת 2018, מצא שכ- 88% מהשתלים האריכו חיים גם ל-20 שנה.
כיצד איכות העצם משפיעה על הצלחת ההשתלה?
איכות העצם מהווה גם היא גורם המשפיע על סיכויי ההצלחה של ההשתלה.
נהוג לסווג את עצם הלסת לארבעה סוגים: סוג 1 ו-2 כולל עצמות דחוסות ונוקשות, סוגים 3 ו 4 הן עצמות רכות ודלילות. כך אותה סקירה מצאה שסיכויי ההצלחה של השתלת שיניים באזורים האחוריים של הלסת העליונה (סוגים 3 ו-4) הם נמוכים יותר ועומדים על 90-95%, בשל מאפייני העצם, ואילו סיכויי ההצלחה הגבוהים ביותר להשתלת שיניים הם באזור הקדמי בלסת התחתונה (סוג 1-2), ועומדים על 95%.
שאלות ותשובות נוספות
- מהי השתלת שיניים ביום אחד? מטופלים רבים מגיעים לרופא השיניים ומצהירים שהם מעוניינים בהשתלת שיניים ביום אחד. מדובר כאמור בשיטה של העמסה מיידית, בה הרכבת הכתר הזמני נעשית במעמד השתלתם של השתלים הדנטליים. ברוב המקרים שיטה זו אינה מומלצת, ועלולה לפגוע בסיכויי ההצלחה של ההשתלה.
- האם אפשר לבצע עקירת שן והחדרת שתל דנטלי במקומה באותו יום? אפשרי, אך לא אידיאלי ומקטין את סיכויי ההצלחה של ההשתלה. לאחר עקירת שן מתחיל תהליך של ספיגת עצם ובנייה מחודשת שלה, שנמשך לאורך חודשים. כל עוד תהליך זה נמשך, הדבר עלול להקשות על הרופא בבחירת המיקום האידיאלי לשתל. ההמלצה היא לבצע צילום סיטי כחודשיים מיום העקירה, על מנת לקבל תמונת מצב שתאפשר בחירת המיקום האידיאלי של השתל, והגדלת סיכויי ההצלחה של ההשתלה.
- האם השתלת שיניים כואבת? ההשתלה עצמה לא כואבת, כיוון שהיא נעשית בהרדמה מקומית. בנוסף, ההחלמה מהשתלת שיניים קלה יחסית, וברוב המקרים המטופל לא חווה כאבים משמעותיים.