טיפולי שיניים לחולי סרטן

מדוע חולי סרטן פונים למומחה לרפואת הפה לצורך טיפולי שיניים?

מאמר מאת: ד"ר יעקב פטש - מומחה לרפואת הפה

מחלת הסרטן היא שם כולל לקבוצת מחלות המורכבת מעשרות סוגים שונים של גידולים ממאירים, המאופיינות בהתרבות מהירה ולא מבוקרת של תאים בגוף. ההבדלים העיקריים בין סוגי הסרטנים השונים קשורים באיבר בו מתפתח הגידול ובסוג התאים מהם הוא מורכב.

כיצד משפיעה מחלת הסרטן על מערכת הפה והשיניים?

בהכללה השלכות מחלת הסרטן על מערכת הפה והשיניים עשויות להיגרם עקב המחלה עצמה, עקב הטיפולים במחלת הסרטן ולעיתים עקב שני הגורמים גם יחד. סוגי סרטן כגון לוקמיה יכולים לגרום לביטוי בחלל הפה כגון גדילת יתר של החניכיים, דימומים ספונטניים (כלומר גם ללא גירוי), קשיי לעיסה, כיבים בריריות הפה וכאבים.

הטיפול בחולי הסרטן לרוב כרוך בטיפולים כימותרפיים, הקרנות, טיפולים ביולוגיים והשתלות מח עצם. לטיפולים אלו השלכות על ריריות הפה ועל טיפולי השיניים.

טיפולים כימותרפיים עלולים לגרום לדלקת סוערת המלווה בדימומים, כיבים, וכאבים בריריות הפה, ובנוסף לירידה או לדיכוי מערכת החיסון. לרוב תהיה גם הפחתה ברמות טסיות הדם, דבר העלול לגרום לדימומים.

מטופלים שסובלים מגרורות בעצמות לרוב מקבלים תרופות כימותרפיות המעכבות ספיגת עצם כגון זומרה או אקסג'יבה, העלולות לגרום לנמק בלסתות בעיקר כתגובה לטיפולים כירורגים בלסתות.

במצבים בהם יש צורך בהשתלת מח עצם, בטרם ביצוע הפרוצדורה יש צורך בדיכוי מערכת החיסון לרמת אפסית דבר החושף את המטופלים לזיהומים. בתקופה זו אין לבצע טיפולי שיניים עקב חשש להתפתחות זיהומים.

יש לציין כי בנוסף לסימפטומים ותופעות הלוואי שקשורות בפה, הטיפולים בחולי הסרטן מחלישים אותם מאוד ומקשים עליהם לעבור טיפולי שיניים במהלך טיפולי הסרטן. מסיבות אלו חשוב מאוד לעבור בירור מקיף טרם התחלת הטיפולים בסרטן וסילוק כל מוקדי הזיהום בפה.

במידה ויש צורך לטפל בשיניים במהלך הטיפול בסרטן חשוב מאוד לתזמן נכון את זמן הטיפול ולבחור את תוכנית הטיפול המתאימה, רצוי ע"י מומחה לרפואת הפה אשר מכיר את מכלול השיקולים.    

טיפים להתנהלות חולי סרטן לשמירה על בריאות הפה והשיניים:

  • מומלץ לגשת לבדיקה אצל רופא שיניים לפני תחילת טיפולי הכימותרפיה וההקרנות כדי לוודא שבריאות השיניים טובה, רצוי לבצע ולסיים טיפולי שיניים נדרשים לפני תחילת הטיפול בסרטן.
  • חשוב לשמור על ניקיון הפה על מנת להימנע מזיהומים, ולאפשר לפה להתאושש מן הטיפול מהר יותר.
  • מומלץ לצחצח שיניים אחרי כל ארוחה ולפני השינה בלילה.
  • מומלץ להשתמש במברשת שיניים רכה ומשחת שיניים בעלת טעם עדין כדי להימנע מדימום או תחושת שריפה.
  • אם צחצוח השיניים גורם לחולה להרגיש רע, בחילה או אי נוחות, אפשר לנסות להשתמש בשטיפת פה נטולת אלכוהול במקום הצחצוח. זה יעזור למנוע את הפצעים בפה.
  • מומלץ לבדוק את חלל הפה מדי יום. כדאי להסתכל על החניכיים, הלשון והריריות. אם ישנה אדמומיות, נפיחות דימום או כיבים ונגעים לבנים, יש ליידע את הרופא.
  • טיפולי כימותרפיה עלולים לגרום לתחושת יובש בפה, מומלץ לשתות לפחות ליטר וחצי של נוזלים מידי יום.
  • כשהפה פצוע קשה לאכול, רצוי לבחור במאכלים רכים כמו: רפרפת, פירה, מרק או פסטה, כדי להקל על הכאבים בפה.
  • מציצת קוביית קרח יכולה להקל על הכאבים או תחושת השריפה בפה.
  • ישנם מזונות שיכולים לגרום לגירוי וכדאי להימנע מהם בתקופת הטיפולים, לדוגמא: מאכלים חומציים, מלוחים, חריפים או קראנצ'ים.
  • שתיית אלכוהול ועישון יכולים להחמיר את תחושת הכאב בפה, מומלץ להימנע מהם בזמן הטיפול.
  • אפשר לבקש מהרופא מרשם לתרופה או שטיפת פה להקלה על הכאב.
חולים רבים רואים שיפור ניכר במצב הפה עם סיום הטיפולים.
Call Now Button