טיפולי שיניים בהרדמה מלאה
וסדציות
הרדמות כלליות וסדציות
חרדה דנטלית
עבור מרבית האנשים טיפולי שיניים מעוררים פחד וחרדה. למעשה זהו אחד הפחדים הנפוצים ביותר באוכלוסייה והוא שני רק לפחד מדיבור והופעה בפני קהל. לצורך פרופורציה, הפחד ממוות מדורג במקום השלישי, כלומר לאחר הפחד מרופא השיניים. לא מפתיע אם כך שאנשים רבים נמנעים מטיפולי שיניים ואפילו מהגעה למרפאה לבדיקה, אך בעוד שמרבית האנשים מסוגלים להתגבר על הפחד ולטפל בשיניהם, עבור אנשים מסוימים הפחד והחרדה משתקים, ומכאן נסללת הדרך להזנחה והתדרדרות של מצב הפה והשיניים. ההזנחה גורמת לזיהומים בפה, לכאבים, לנפיחויות בחניכיים, איבוד יכול ללעוס ולפגיעה אסתטית בחיוך ובדיבור. חוסר היכולת להתמודד עם המצב גורם לייאוש ודיכאון אשר מצדם רק מגבירים את ההזנחה וחוזר חלילה. נוצר מעגל קסמים שמחמיר את המצב ומקשה על ההתמודדות.
דרכים להתמודדות עם חרדה דנטלית
ברפואת שיניים קיימים מספר דרכים טיפוליות להתמודד עם פחד וחרדה דנטלית. למצבים קלים ניתן להיעזר בגז צחוק ו/או בתרופה מרגיעה שאותה נוטלים לפני הטיפול ולעיתים גם בלילה הקודם לטיפול. למצבים קשים יותר, כאשר יש צורך באמצעים משמעותיים יותר לשם הפחתת הסטרס, ניתן להיעזר בסדציה הכרתית, סדציה עמוקה ובקצה הקשת הטיפולית טיפולי שיניים בהרדמה כללית.
סדציה הכרתית
סדציה הכרתית הנה מצב בו המטופל מטושטש, אינו חש בכאב אך יכול להישמע להוראות כגון בקשה לפתיחת הפה או הטיה של הראש. כמו כן בשונה מהרדמה כללית, המטופל אינו מחוסר הכרה, נושם באופן עצמאי ואינו מחובר למכונת הנשמה. הסדציה מושרית באמצעות תרופות שונות אשר ניתנות דרך הוריד תחת ניטור של מדדים שונים כגון סטורצית חמצן, לחץ דם ודופק. הטיפול נעשה במרפאה ואת התרופות לרוב נותן רופא מרדים. ההתאוששות מהטיפול מהירה והמטופל יכול ללכת לביתו לאחר כשעה –שעתיים. טיפול זה מתאים לאנשים עם רמת חרדה בינונית והיקף טיפולים שמתאימים לפרק זמן של עד כשעתיים.
טיפולי שיניים בהרדמה מלאה או תחת סדציה עמוקה
טיפולי שיניים תחת סדציה עמוקה או תחת הרדמה כללית מתאימים לאנשים הסובלים מחרדה קשה או למטופלים שאינם מסוגלים לשתף פעולה, כגון אוטיסטים, מטופלים הסובלים מפיגור שכלי קשה או אנשים שסובלים מרפלקס הקאה מוגבר מאוד. על פי הנחיות משרד הבריאות את הסדציה העמוקה וההרדמה הכללית מורשים לבצע רק רופאים מרדימים ובנוסף דרוש ציוד החייאה וניטור מתקדמים שלרוב מצויים רק בחדרי ניתוח. בשונה מסדציה הכרתית בה המטופל בהכרה, בסדציה עמוקה המטופל עם הכרה חלקית בלבד ולכן אינו נשמע להוראות אך נושם עצמאית. מאידך בהרדמה כללית המטופל אינו בהכרה כלל וכמו כן דרושה מכונת הנשמה היות וגם הנשימה מדוכאת.
הנחיות משרד הבריאות קובעות שטיפולי שיניים בסדציה עמוקה ותחת הרדמה כללית מורשים לבצע רק מומחים לרפואת הפה, מומחים לכירורגית הפנים והלסתות, מומחים לרפואת שיניים לילדים או רופאים שעברו הכשרה מתאימה של כחצי שנה במוסד רפואי מוכר לצורך כך.
במרפאת ד"ר פטש מבצעים סדציה הכרתית במסגרתה המרפאה תחת ניטור מתאים, כאשר את השריית הסדציה מבצע רופא מרדים בכיר. לצורך טיפולים תחת סדציה עמוקה והרדמה כללית מרפאת ד"ר פטש מקושרת בהסדר עם המרכז הרפואי על שם איזי שפירא ברעננה, כאשר את ההרדמה הכללית מבצע רופא מרדים בכיר שעובד במרכז ואת טיפולי השיניים מבצע ד"ר פטש.
בדיקות שיש לבצע לפני הרדמה כללית
בטרם ביצוע טיפולים תחת סדציה או הרדמה כללית יש צורך בבדיקות, תחילה של המצב הרפואי הכללי, ובהמשך של מצב הפה והשיניים. במידה ומתקבלת החלטה שהדרך הנכונה והמתאימה ביותר לביצוע טיפול השיניים הנה תחת סדציה או הרדמה כללית, על המטופל לעבור מספר בדיקות שגרתיות כגון בדיקות דם (ספירת דם וביוכמיה) ובדיקת אקג.
לסיכום
תקופתנו מאופיינת במידע רב שנגיש לכולנו ובצורך במראה ייצוגי. המודעות הגוברת והולכת לבריאות הפה והשיניים, תוחלת החיים שמתארכת והדרישות התפקודיות והאסתטיות הגבוהות, מניעים גם מטופלים שנמנעו מטיפולי שיניים, לחפש את הדרך המתאימה עבורם לטפל בשיניהם.
טיפולים תחת סדציה או תחת הרדמה כללית נותנים מענה לצורך זה והנם דרכים בטוחות ויעילות מאוד כאשר מבוצעות ע"י גורמים מקצועיים ומנוסים.