אסתטיקה
אסתטיקת הפנים | בוטוקס | חומצה היאלרונית | מתיחת פנים בחוטים | סקולפטרה
טיפולי אסתטיקת פנים
גורמים רבים משפיעים על מראה ומרקם עור הפנים, חיצוניים ופנימיים.
תהליך התבגרות העור הנו טבעי ובלתי נמנע ומושפע מגורמים אלו.
מבין הגורמים החיצוניים ניתן למנות את השפעת קרינת השמש, עישון, כימיקלים שונים וכוח המשיכה, כאשר ההשפעות הפנימיות כוללות גורמים גנטיים כגון עובי שכבת העור ואיכותו, וכן התדלדלות בכמות הקולגן והאלסטין אשר מהווים את המרכיבים העיקריים של שכבת הדרמיס של העור.
בנוסף, תנועתם החוזרת ונישנית של שרירי ההבעה של הפנים, אשר שונים מיתר שרירי השלד בכך שמתחברים ישירות לעור הפנים (בניגוד לשרירי השלד אשר מתחברים בעיקר לעצמות השלד), גורמת אף היא להיווצרות קמטים וקמטוטים בעור.
גורמים נוספים הם הידלדלות מיתרי הרקמות החיבוריות המחברות את העור אל השרירים שמתחת, צניחת השומן התת-עורי השטחי כלפי מטה, ירידה בנפח השומן התת-עורי העמוק וירידה בנפח עצמות הפנים.
התוצאה של תהליכים אלו הינה צניחה של הרקמות הרכות כלפי מטה מחד, והופעתם של קמטים מאידך.
באופן כללי, ניתן לומר שהמתווה הכללי של הפנים בגיל הצעיר נוטה להיות משולש שבסיסו כלפי מעלה, בעוד שבגיל המבוגר מתווה הפנים נוטה להראות מרובע בשל נטיית הרקמות הרכות להמשך כלפי מטה.
רעלן הבוטולינום ( "בוטוקס")
רעלן הבוטולינום הוא חלבון רעלן עצבי אשר מחליש את פעילות השרירים ולכן משמש ברפואה לטיפול בעוויתות שרירים כואבות ובטיפולים אסתטיים -קוסמטיים.
רעלן הבוטלוינום נמצא בשימוש ברפואה כטיפול במספר מגוון של הפרעות המאופניות בתנועת יתר של שרירים כגון עקב עוויתות שרירים, ספטיות שרירית, פזילה הנגרמת מחוסר איזון בשרירי העיניים, הזעות יתר, חריקת שיניים לילית (ברוקסיזם), מיגרנה כרונית, טיפול בתסמונת השלפוחית הרגישה, אסתטיקה וקוסמטיקה רפואית ועוד.
בישומים אסתטיים וקוסמטיים, הזרקה של בוטולינום לתוך שרירי ההבעה של הפנים, כלומר מתחת לקמטים בפנים, גורמת להרפיה של שרירים אלה ולכן להחלקה של העור שמעליהם. החלקה זו מתחילה להראות בדרך כלל רק 3 ימים לאחר הטיפול, ומתגברת לצורתה המקסימלית שבועיים לאחר ההזרקה.
השרירים המטופלים שבים לתפקד בהדרגה וחוזרים למראם הקודםכ 3-4 חודשים לאחר הטיפול.
ניתן לחזור על הטיפול כדי לשמור על מראה העור החלק אך רצוי לשמור על הפסקות של 6 חודשים בין הטיפולים על מנת לאפשר לשרירים לחזור לתפקודם התקין, וזאת על מנת להימנע מניוונם.
תופעות לוואי כתוצאה משימוש קוסמטי הן בדרך כלל תוצאה של שיתוק לא מכוון של שרירי הפנים וכוללים שיתוק פנים חלקי וחולשת שרירים שחולפת לאחר מספר שבועות או חודשים. תופעות לוואי חמורות יותר עשויות לכלול גם כאבי ראש, תסמינים דמויי-שפעת ותגובות אלרגיות. במצבים אלו כמובן יש לפנות לרופא המטפל.
חומרי מילוי
חומצה היאלורונית
חומצה היאלורונית הנה פולימר פחמימתי הידרופולי המורכב מיחידות חוזרות של דו-סוכר. היא מיוצרת בקרום התא ומצויה בכל הגוף ובמיוחד ברקמות חיבור, ברקמות אפיתליאליות, בנוזל הסינוביאלי שבמפרקים ובעצבים. חומצה היאלורונית הנה רכיב חשוב במטריקס החוץ תאי והיא תורמת רבות לתקשורת הבין תאית, להתחלקות ולנדידת התאים.
במפרקי הגוף החומצה ההיאלורונית מגבירה את סמיכות הנוזל הסינוביאלי אשר מצוי בתוך המפרק ומזין אותו, וכן נקשרת לחלבונים נוספים ליצירת מעטפת מסביב לתאי הסחוס אשר סופחת מים ועוזרת לעמידות המפרק ללחצים ולדחיסה.
בעור מעורבת החומצה ההיאלורונית בתהליכי תיקון הרקמה, ספיחת נוזלים ובהענקת לחות, תכונות חשובות מאד אשר מנוצלות בתחומי הניתוחים הפלסטיים וטיפולים אסתטיים. לאחר הזרקתה לרקמה היא מסוגלת לספוג מים עד לפי 1000 ממשקלה ובכך להעניק נפח לרקמה.
באזור הפנים הנה משמשת כחומר מילוי בהזרקה לעור לטיפול בקמטים, להקניית נפח לאזורים שונים כגון לעצמות הלחיים ולרקות, למילוי צלקות אקנה, למילוי נפח שפתים (ניתן לקבל טיפול עדין), מיצוק ופיסול קו הלסת ועוד. בנוסף מחקרים הראו כי הזרקה לעור הפנים עשויה להפחית התפתחות קמטים.
החומצה ההיאלורונית שומרת על נפחה ברקמות העור לפרקי זמן של שנה עד ארבע שנים, בתלות בסוג החומצה ההיאלורונית (קיימים סוגים שונים בשוק), במיקום הקמטים בפנים (אזורי הבעה שבתנועה רבה לעומת אזורים נייחים), בסוג העור (דק,עבה,שמנוני וכו'), בחילוף החומרים ובהרגלים של המטופל/ת (פעילות אנזימטית, חשיפה לשמש, עישון וכו).
תופעות לוואי וסיבוכים
לאחר הזרקות חומרי מילוי לעיתים ישנן תופעות לוואי קלות החולפות בתוך מספר ימים ושעות וביניהן: אדמומיות, נפיחות, כאב מקומי ושטף דם. במקרים נדירים יותר עשויות להתפתח תופעות לוואי שימשכו זמן רב יותר כשבוע (נפיחות או אלרגיה). במקרים אלו יש לידע את הרופא המטפל בהקדם.
קיימת תרופה נגדית אשר מפרקת את החומצה ההיאלורונית ושמה היאלורונידאז, בה ניתן להשתמש במקרי סיבוכים כגון התפתחות תגובות אלרגיות או כאשר התוצאה האסתטית המתקבלת אינה מוצלחת (למשל היווצרות גבשושיות בעור בעת ההזרקה).
מתיחת פנים בעזרת חוטים
מתיחת חוטים הינה טיפול אשר תפקידו למתוח את עור הפנים הרפוי כלפי מעלה ולעודד ייצור קולגן ואלסטין. טכניקת העבודה דומה להרמה שאנו עושים מול המראה כשאנו מותחים את הפנים למעלה ולאחור. בטיפול החוטים הרופא מחדיר חוטים העשויים מחומצה פולילקטית בהם שזורים זיזים המחזיקים את הרקמה התת-עורית מתוחה כלפי מעלה. בהמשך החוטים נמסים ברקמה בתהליך ביולוגי שנמשך 7-18 חודשים, אבל המראה המתוח מתפוגג בקצב איטי יותר.
טיפולי חוטים מתאימים לשלב הביניים שבו רוצים טיפול אינטנסיבי יותר מהזרקות של חומרים כמו בוטוקס או חומצה היאלורונית, אבל עדיין אין צורך או רצון לעבור ניתוח גדול למתיחת פנים.
האזור המתאים ביותר לטיפול בשיטה זו הוא החלק התחתון של הפנים, אך בנוסף ניתן למתוח את קו הלסת, הצוואר, הגבות, המצח, הלחיים או לעבור מתיחת פנים כללית. כמו כן ניתן לטפל באסימטריה קלה בפנים כמו הרמת גבה אחת במקרה של גבות לא שוות ועד אסימטריה שנגרמה משיתוק של חצי פנים (שיתוק של עצב הפציאליס).
לכל אזור מוחדרים כמה חוטים בבת אחת בהתאם לצורך. לעתים, כעבור חודש, יש צורך בהחדרת חוטים נוספים.
משך הטיפול 60־30 דקות ובמהלכו מבוצעת הרדמה מקומית בלבד. כעבור חודש, יש צורך בהחדרת חוטים נוספים. התוצאות מידיות, והחזרה לשגרה מהירה אך מומלץ להימנע מפעילויות ספורט במהלך חמשת הימים שלאחר הטיפול, כמו גם מסאונה,ספא ומטיפולים קוסמטיים בפנים. שלא כמו בניתוח מתיחת פנים, אין הגבלה על מספר הפעמים שאפשר למתוח את העור בשיטת החוטים להפך – הרמות חוזרות משיגות תוצאות טובות יותר כי כלהרמה ומתיחה מרימות את הרקמה עוד ומגרות את העור לייצר עוד קולגן ואלסטין. מסיבה זו מתיחת חוטים שלישית תשיג תוצאות טובות יותר מהראשונה.
לאחר הטיפול לעיתים חשים באי נוחות הנגרמת בשל הימצאות החוטים ברקמה, אך תחושה זו חולפת על פי רוב בתוך שבוע. תופעות אפשריות נוספות הן שטפי דם, נפיחות מקומית ובצקת, אלרגיה, כאבים, אודם ואי נוחות, שקע, בליטה או אסימטריה. במצבים אלו יש כמובן לפנות לרופא המטפל.
חוטי המתיחה נמצאים בשימוש כבר יותר מ־50 שנה בניתוחים שונים כך שהניסיון המצטבר בשימוש בהם מלמד על תועלת גדולה העולה על הסיכונים ועל תופעות הלוואי.
ביוסטימולטור סקולפטרה
סקולפטרה (מוצר של חברת גלדרמה השבדית) היינו ביוסטימולטור לייצור קולגן, דהיינו חומר המעודד פעילות ביולוגית ליצור מחודש של סיבי קולגן בעור. סיבי הקולגן חשובים ביותר ומקנים בין היתר יציבות, אלסטיות, נפח, מראה טבעי, בריא, צעיר ורענן. לרוע המזל במהלך השנים ייצור סיבי הקולגן פוחת בקצב של כ 1% מידי שנה, ירידה שגורמת להחלשת העור, איבוד נפח ולשינויים במראה ובגמישות העור.
סקולפטרה מכילה חומצה פולי לקטית אשר הזרקתה לעור מחוללת תגובה ביולוגית, תהליכים לחידוש העור וכן לייצור משמעותי מחודש של סיבי קולגן. תהליכים ביולוגיים אלו מתרחשים ע"י תאי הגוף והעור ולכן חומר זה נקרא ביוסטימולטור.
סקולפטרה אינה מוגדרת כחומר מילוי (בניגוד לחומצה היאלורונית), היא נספגת בגוף ומשפרת את איכות העור אך זאת מבלי לנפח את הפנים. יחד עם זאת, עליה בכמות סיבי הקולגן בעור משפר גם את נפחו אך בצורה פרופורציונלית וטבעית.
לאיזה אינדקציות משתמשים בסקולפטרה?
כיום סקולפטרה מאושר ע"י ה FDA במגוון טיפולים כגון: שיפור איכות העור ומיצוקו באזור הפנים, הצוואר, זרועות, גב ידיים, בטן ועכוזים.
כיצד מתבצע הטיפול בסקולפטרה?
החומר מוזרק באמצעות מחט או קנולה מתחת לעור. הטיפול מורכב מלפחות שני טיפולים בהפרש של כ 4-6 שבועות ביניהן. לאחר הטיפול יש לעסות את האזור המוזרק במשך 5 ימים, 5 פעמים ביום למשך 5 דקות.
תוך כמה זמן רואים תוצאות ולכמה זמן הן נשארות?
התוצאה המלאה נצפית מספר חודשים לאחר התחלת הטיפול, ונשארת שנתיים ויותר, זמן ארוך יחסית לחומרי מילוי. לאחר כשנתיים, מומלץ לחזור על הטיפול על מנת לשמור על עור צעיר וחלק לאורך זמן רב.
מה הן תופעות הלוואי אחרי הזרקת סקולפטרה?
לאחר ההזרקה עשויה להיות רגישות מקומית, שטפי דם, אדמומיות, וגבשושיות שלרוב חולפות תוך שעות ועד כשבוע. ניתן לחזור לשגרה לאחר ההזרקה באופן מידי, וחשוב לשמור מפני חשיפה לשמש בימים הראשונים לאחר הטיפול.