אסתטיקה וקוסמטיקה דנטלית

טיפולי אסתטיקה וקוסמטיקה דנטלית כוללים:

הבהרת (הלבנת) שיניים
מילואה – שחזור מעבדתי (INLAY/ONLAY)
ציפוי שיניים
כתרים ללא מתכת

הבהרת (הלבנת) שיניים

השיניים מורכבות ממספר רקמות (שכבות): במעטפת החיצונית שכבת האמייל שהינה שקופה, בחלק הפנימי ביותר מוך השן ובתווך הדנטין שצבעו צהוב. צבע השיניים תלוי באיכות האמייל והדנטין, בכמות (העובי) שלהם, וביחס הכמותי ביניהם.

את הצבע הצהוב לשיניים מעניקה שכבת הדנטין אשר עם השנים גדלה (על חשבון שכבת המוך שמוצרת וקטנה) וזו גם הסיבה שעם העלייה בגיל השיניים נראות צהובות או כהות יותר.

באופן כללי ניתן לחלק את שינויי סוג שינויי הצבע בשיניים לצביעה חיצונית ולצביעה פנימית.

גורמים חיצוניים לשינויי צבע והכתמה הם רבים, ונובעים בעיקר מצביעה חיצונית של האמייל (השכבה החיצונית של השן) ע"י צבענים (פיגמנטים), ו/או מחדירה של הצבענים דרך סדקים שבאמייל.

צבענים (פיגמנטים) נפוצים הנם: עישון, קפה, תה, מס' סוגים של שטיפות פה, שתיה מרובה של יינות המכילים חומצה טאנית ועוד.

לפני ואחרי טיפול הבהרת שיניים

בקטריות כרומטוגניות (חיידקים צובעים) גם עשויים לגרום לצביעה חיצונית של השיניים, בד"כ בצבעים שחור או כתום. הכתמה חיצונית יכולה להיגרם גם עקב חדירה של הצבען דרך השוליים של שחזורים בצבע השן ("סתימות לבנות") ושינוי צבעם. גורמים פנימיים להכתמה יכולים להיות גנטיים, מולדים, נרכשים או תרופתיים. שימוש באנטיביוטיקה מסוג טטרציקלין ע"י האם במהלך ההיריון או מתן התרופה לילד מתחת לגיל 8 גורם הכתמה אפורה וקשה מאוד לטיפול. שימוש יתר בפלואוריד גורם גם כן הכתמה קשה הקרויה פלואורוזיס, חומרת ההכתמה היא כתלות במינון הפלואוריד המוגזם שניתן.

סיבה נפוצה נוספת להכתמה היא שיניים לאחר טיפול שורש (בחלק מהמקרים) ושיניים שעברו מוות ספונטני (בעיקר כתוצאה ממכה). באופן טבעי קיים טווח רחב ונורמלי של גוונים בשיניים. נוהגים לציין את הגוונים באותיות שבין A ל D, כאשר A – חום, B – צהוב , C – אפור, D – אפור ורדרד. כל גוון מסומן לפי דרגת הכהות במספרים שבין 1 ל 4 (1 – בהיר, 4 – כהה). חשוב מאוד לציין שבפעולה של הבהרת שיניים אין באפשרותנו לשנות את הגוון הבסיסי אלא רק את דרגת הכהות (למשל הבהרה מ 4 D ל 2 D ) . מכאן נסיק שהמושג "הלבנת שיניים", שנטמע בציבור, אינו מדויק. שיניים אפורות לעולם לא יהפכו ללבנות. משחות שיניים המתיימרות להלבין שיניים עשויות לכל היותר להשפיע במעט על דרגת הכהות של הגוון הקיים. במקרה שרוצים לשנות את הגוון הבסיסי מבוצע ציפוי של השן בחומר מרוכב או חרסינה ולעיתים אף כתר.

כל פעולות ההבהרה מבוססות על שימוש בחומרים מחמצנים המסוגלים לחדור דרך האמייל, מפרקים את הקשרים הכפולים במולקולות הצבען ועל ידי כך מנטרלות את הצבע. הבהרת השיניים אינה גורמת בשום מקרה לנזק לשיניים.
על מנת להגביר את סיכויי ההצלחה של הבהרת שיניים, יש לאבחן במדויק את הסיבה/הגורם לצבע השן טרם ביצוע ההבהרה. כאן המקום לציין שגם כאשר האבחון הוא נכון, לאף אחת משיטות ההבהרה הקיימות אין הצלחה של 100%. אך מאידך בביצוע נכון של ההבהרה תופעות הלוואי הם מועטות, ושווה לנסות.

שיטות ההבהרה הקיימות :
הבהרת שיניים חיות על מנת לבצע הבהרה של שיניים חיות יש לוודא שבאזור הנראה אין כתרים (שכן הם אינם מתבהרים…) ושצבע השיניים הוא מהסוג המגיב טוב להבהרה.

קיימות 2 שיטות עיקריות להבהרה

• הבהרת שיניים בשיטת הסד – המתרפא מקבל סד המותאם לו אישית ובמשך שבועיים עד שלושה שבועות מבצע את תהליך ההבהרה על לפי הוראות שהוא מקבל במרפאה עם חומר מיוחד.
• הבהרת שיניים בלייזר או על ידי אור כחול נראה – נעשה בטיפול אחד במרפאה, נחשב לטיפול די אגרסיבי.

הבהרת שן לא חיה

מקרים רבים שיניים אחרי טיפול שורש אשר לא מבוצע עליהן כתר – משחירות.

קיימת שיטה להבהיר שיניים אלה באחוזי הצלחה גבוהים למדי ולהימנע מכתר קדמי. הרי במידה וזה לא מצליח תמיד ניתן יהיה לעשות כתר, כך ששווה הרבה פעמים לנסות.
הטיפול אורך כ- 3 שבועות במהלכם הרופא מניח חומר הלבנה מיוחד בתוך השן המושחרת ומחליף אותו מידי שבוע. הטיפול אינו דורש הרדמה והוא קל למתרפא.

הבהרת שיניים לפני ואחרי

זה המקום לציין שעל מנת שהבהרה תצליח יש צורך בחומר מרוכז וכן לקבע אותו מבלי שיזוז או יימהל לזמן ארוך. "הלבנה" אינסטנט בשיטות שונות ומשונות המציעות הבהרות מהירות על ידי ג'לים, משחות, לקים וכו', כמעט ואינן עובדות, השינויים המתקבלים הם מזעריים ביותר והמחיר הוא גבוה מאוד ביחס לתמורה המתקבלת. ראו הוזהרתם…

מילואה - שחזור מעבדתי (Inlay/Onlay)

זוהי שיטה מורכבת יותר לטיפול אסתטי בשיניים. בשיטה זו מודבק ציפוי דקיק העשוי לרוב מחרסינה למשטח הקדמי של השן. בשיטה זו בד"כ יש צורך להשחיז מעט מהמשטח הקדמי של השן המטופלת, אח"כ יש ליטול מטבע של השן ולהכין את הציפוי במעבדת שיניים. את הציפוי מדביק רופא השיניים לשן בדבק מיוחד העשוי משרף.

ניתן לטפל בשיטה זו במקרים הבאים:
• שיניים בעלות צבע כהה שלא ניתן להבהרה בשיטות שהוזכרו קודם.
• שיניים שבורות.
• שיניים לא אחידות בגודלן.
• שיניים מרווחות. 

השלמת שן עם מילואה (onlay) מחרסינה - תמונה תיאורית
השלמת שן עם מילואה (onlay) מחרסינה

טיפול שיניים במילואה - מידע כללי

מילואה הוא שחזור מחומר מלאכותי המורכב מחרסינה או מחומר מרוכב (קומפוזיט) שייעודו להשלים שיניים פגועות כתוצאה מעששת, שבר או שחיקה. טיפול באמצעות מילואה נעשה כאשר הפגיעה בשן דורשת יותר מסתימה אך לא מצדיקה כתר. המילואה מודבקת לשן הפגועה לאחר תהליך של השחזה והתאמת מידות המילואה לשן.

כיום הנטייה היא לבצע טיפולים שמרנים ככל האפשר כלומר לשמר חומר שן. בדרך כלל כאשר קיים חסר נרחב של חומר שן כתוצאה משבר תלולית שחזור או עששת יש צורך בביצוע טיפול שורש ואחר כך מבנה וכתר. הטיפול באמצעות מילואה מאפשר קבלת תוצאה אסתטית ופונקציונאלית ללא צורך בטיפול שורש או השחזת השן.
.
טיפול מילואה יכול לשמש הן במקרים בהם יש למלא את פנים השן (טיפול המכונה Inlay) וכן במקרים בהם יש להשלים שן מבחינה חיצונית (טיפול המכונה Onlay). הטיפול בשני המקרים כולל מספר פגישות אך הוא אינו ארוך כטיפול בכתר.

מהלך הטיפול:  רופא השיניים משחיז ומכין את השן ואח"כ לוקח מטבע של השן ליצור את המילואה במעבדת השיניים. עד לקבלת המילואה מהמעבדה מונחת סתימה זמנית. את המילואה מדביקים לשן עם דבק מיוחד לאחר בדיקת התאמתה לשן.
מתי נכון לבצע מילואה? באופן עקרוני ניתן לבצע מילואה ברוב המקרים. הטיפול מיועד בדרך כלל לטיפול בשיניים אחוריות כיוון שטיפול באמצעות מילואה נחשב לחזק ועמיד אשר יכול לעמוד בלחץ אשר מופעל על השיניים האחוריות בעת אכילה. במאמרים שהתפרסמו לאחרונה תוארו אחוזי הצלחה גבוהים מאד בטיפול באמצעות מילואות גם במקרים של פגיעה נרחבת בשיניים אשר בוצעו בהן טיפולי שורש.  תוצאות הטיפול במילואה נחשבות לעמידות ביותר ומניבות מראה אסתטי מאוד. אורך חיי מילואה כאורך חיי כתר והוא כ 10 שנים.

ציפויי שיניים:

ציפוי בחומר מרוכב
ציפוי בחומר מרוכב הוא דרך מהירה ונטולת כאבים לביצוע תיקונים קטנים בשיניים. בשיטה זו משתמשים בממרח פלסטי לבן הנקרא שרף מורכב. חומר זה מנח על השן ומתקשה באור, וניתן להתאים את צבעו לבצע השן.

הטיפולים אותם ניתן לבצע בעזרת חומרים מרוכבים:

  • השלמת חלקים חסרים או שבורים בשן
  • השלמת השיניים לסגירת רווחים
  • ציפוי משטחי השן לתיקון צבע השן

כך מתבצע הציפוי בחומר מרוכב:
רופא השיניים מניח חומר כימי עדין על השיניים כדי לנקותן ולהכינן להדבקה, תהליך הנקרא "צריבה". דבר זה מסייע לשרף המורכב להידבק לזגוגית השן.
רופא השיניים מניח את השרף בשכבות על השן תוך התאמת צבע השרף לצבע השן.
אור חזק מאוד מקשה כל שכבה של שרף המונחת על השן.
לאחר שהתקשתה השכבה האחרונה, רופא השיניים מעצב ומשייף את השרף כדי להגיע למראה טבעי וחלק של השן.

ציפויי-שיניים-לפני
לפני
ציפויי-שיניים-אחרי
אחרי
ציפויי-שיניים-לפני
לפני
ציפויי-שיניים-אחרי
אחרי

ציפוי שן מעבדתי (למינייט)

זוהי שיטה מורכבת יותר לטיפול אסתטי בשיניים. בשיטה זו מודבק ציפוי דקיק העשוי לרוב מחרסינה למשטח הקדמי של השן. בשיטה זו בד"כ יש צורך להשחיז מעט מהמשטח הקדמי של השן המטופלת, אח"כ יש ליטול מטבע של השן ולהכין את הציפוי במעבדת שיניים. את הציפוי מדביק רופא השיניים לשן בדבק מיוחד העשוי משרף.

ניתן לטפל בשיטה זו במקרים הבאים:
• שיניים בעלות צבע כהה שלא ניתן להבהרה בשיטות שהוזכרו קודם.
• שיניים שבורות.
• שיניים לא אחידות בגודלן.
• שיניים מרווחות. 

כתרים ללא מתכת

כתר הוא בעצם כיפה המכסה שן קיימת שנפגעה, נותנת לה חוזק, צורה וצבע, מתוך מטרה להחזיר לה את התפקוד ולדמות אותה ככל האפשר לשן טבעית.
רוב הכתרים הנפוצים בשימוש ברפואת שיניים נקראים כתרי חרסינה. כתרים אלו עשויים מליבת מתכת אשר מצופה בחרסינה. ליבת המתכת מעניקה חוזק ודיוק לכתר, והחרסינה – את האסתטיקה. אולם מכיוון שהמתכת שבבסיס הכתר לעיתים קרובות אינה מאפשרת אסתטיקה מיטבית, בשנים האחרונות חלה מגמה של יצירה של כתרים ללא מתכת.

בכתרים ללא מתכת נעשה שימוש בליבה העשויה מחומר כרמי או זכוכיתי (לדוגמא זירקוניה אוקסיד, ליתיום דיסיליקאט ועוד), אשר מחליף את ליבת המתכת, ועל גביו נבנית לרוב חרסינה אסתטית (חרסינה פלדספטית). היתרון הגדול בטכנולוגיה זו בא לידי ביטוי בהשתקפות והחזר האור דרך הכתרים אשר דומים מאוד לאלו של שיניים טבעיות. זו היא הסיבה העיקרית להבדל האסתטי הגדול בין כתרים בעלי בסיס מתכתי לבין כתרים ללא מתכת. בכתרי חרסינה עם בסיס מתכתי האור העובר דרך הכתרים נבלע במתכת ולכן ברובו לא מוחזר, מה שיוצר מראה אטום ולא טבעי, במיוחד באזור צווארי השיניים.

בעבר כתרי חרסינה ללא מתכת היו מוגבלים ברמת הדיוק שלהם ובנטייה לשברים, אולם בשנים האחרונות שופרו מאוד תכונות החומרים וכיום ניתן לקבל כתרי חרסינה לא מתכת ברמת דיוק וחוזק הדומים מאוד לכתרי חרסינה עם ליבת מתכת.
יתרון חשוב נוסף לשימוש בחרסינה ללא מתכת הנו ההתאמה הביולוגית הנהדרת של החרסינה לרקמות הרכות של הפה. התאמה זו גורמת למראה בריא ואסתטי של החניכיים הסמוכות לכתר שנשמר לאורך זמן.
כתרי חרסינה ללא מתכת הן ללא ספק האפשרות המועדפת לשיקום שיניים קדמיות הזקקות לכתר!

אז מה עדיף?

אז מהי האפשרות העדיפה לטיפול? האם עדיף לבצע ציפוי בשרף? או אולי ציפוי מעבדתי? מתי כדאי לבצע כתר?
כדי לעשות סדר בתוך מגוון אפשרויות הטיפול חשוב להבין שלכל טיפול יש יתרונות וחסרונות.
ניתן לחלק את היתרונות והחסרונות של כל שיטה לכמה גורמים:
1. כמה אסתטית התוצאה הצפויה ולאורך כמה זמן "תחזיק"?
2. האם יש צורך להסיר חומר שן לצורך הטיפול?
3. עלות כלכלית

והתשובות:

ציפוי בשרף מרוכב הנה האפשרות בה מסירים הכי מעט חומר שן מבין שלושת האפשרויות וכן עלותה הכלכלית יחסית נמוכה. החסרונות הן שהאסתטיקה המתקבלת אינה מיטבית, ולעיתים הציפוי משנה את צבעו לאורך השנים, בעיקר באזורי החיבור לשן. כמו כן במידה ונשבר יש צורך לחדש אותו.
טיפול זה אידיאלי לתיקון פגמים קטנים וניתן לתחזק אותו ע"י ליטושים ותיקונים כל כמה שנים.

בציפוי מעבדתי מתקבלת תוצאה מאוד אסתטית ובדרך כלל יציבה לאורך זמן. אין צורך ללטש ולתחזק אצל רופא השיניים. חסרונות טיפול זה הן עלות גבוהה וצורך בהסרת כ 1 מ"מ חומר משן מהמשטח הקדמי.
טיפול זה מתאים כאשר הפגמים בשן הקדמית בגודל בינוני, והדרישות האסתטיות גבוהות.

כתר ללא מתכת הנה האופציה האחרונה לטיפול. התוצאה המתקבלת עשויה להיות מאוד אסתטית אך הכנת השן כרוכה בהסרת חומר שן רב ובדרך כלל בטיפול שורש. בנוסף העלות גבוהה.
טיפול זה יש לעשות כאשר השן הרוסה מאוד או כאשר כבר קיים טיפול שורש בשן ויש צורך בלאו הכי בכתר.

Call Now Button